Nu bygger Johan upp sitt eget bryggeri

Bildspel

Bild 2 av 4

I höst ska det bryggas öl i de nybyggda lokalerna.

 

Det snickras för fullt i Töllsjö utanför Borås. Anledningen är att Johan Malmberg bygger ett eget bryggeri för sitt Business Monkey.

Bryggeriet har fått ett bra mottagande under det senaste året och ölen har så här långt bryggt hos Lycke Bryggeri i Mölnlycke utanför Göteborg. Men nu ska det alltså även bli ett bryggeri i Töllsjö.

– Jag skrev på kontraktet för bryggverket i maj och måste vara färdig här efter sommaren för då kommer grejerna, säger Malmberg.

Ett nytt golv är lagt och väggarna har kommit på plats. Förutom bryggeriet ska det också byggas en bryggeripub på andra våningen.

– Det får bli nästa steg, först ska vi få hit bryggverket och börja att brygga öl här.

Han satsar nu på ett bryggverk på 500 liter och kommer att ha sex stycken tankar. Fyra på 1000 liter och två på 500 liter ska det finnas när allt är på plats.

– Jag tyckte det var ett stort steg redan när jag köpte en Braumeister på 50 liter i början. Nu får jag en skaplig kapacitet och kan släppa loss kreativiteten.

Han är mycket nöjd med samarbetet med Lycke och det kan bli så att en del av hans öl bryggs där även i framtiden. Bland annat för att det inte blir någon flasklina direkt från start i det nya bryggeriet. Men det egna bryggverket ger en annan flexibilitet.

– Vi har haft ett fantastiskt samarbete och de är väldigt duktiga. Men det blir inte på samma sätt när man brygger hos andra, jag har kört mer på säkra kort, säger Malmberg.

Det lär bli en hel del humliga öl även i fortsättningen, men variationen kommer att öka när det finns möjlighet att brygga fler olika öl.

– Jag har tittat på att göra surisar och vill gärna prova det. Jag funderar även på att brygga lageröl. Jag har sneglat lite mot Tyskland och är sugen på att göra kellerbier och märzen, säger Malmberg.

Helt klart är att det kommer att bli full fart i den nya bryggeriet när allt är på plats. Johan Malmberg vet att det väntar mycket jobb framöver, men längtar redan dit.

– Jag har så många recept i huvudet som inte blivit verklighet ännu. Snart har jag chansen att få göra alla de ölen.