Flera avhopp från Beavertowns ölfest

Flera avhopp. Dessutom planer på att organisera en egen festival samtidigt som Extravaganza. En hel del bryggerier har reagerat starkt affären mellan Beavertown och Heineken.

Det var i förra veckan som ryktena bekräftades. Beavertowns ägare Logan Plant gick då ut och meddelade att holländska storföretaget Heineken köper en del av det brittiska bryggeriet. Det spekuleras i att det handlar om upp till 49 procent av företaget.

Nu möts affären av protester från andra bryggerier och ölbutiker. Avhoppen från Beavertowns festival Extravaganza i september blir fler och ölbutiker protesterar på sitt sätt.

De här reaktionerna har vi fångat upp hittills:

– Amerikanska The Veil meddelade tidigt i sociala media att de ställer in sitt deltagande i Extravaganza.

– Brittiska Cloudwater, rankat av Ratebeer som världens näst bästa bryggeri, hoppas av Extravaganza. Man meddelar att man hatar att göra sina kunder besvikna, men rekommenderar i stället festivaler som Leeds Internationel eller Indy Man, där man kommer att delta med sina öl.

– Brewdog meddelar att man hoppar av Extravaganza och att man dessutom slutar att sälja Beavertowns öl i sina butiker och barer.

– Brew By Numbers meddelar att de hoppar av Extravaganza och planerar också för att skapa en egen ölfestival samma helg som Extravaganza, där oberoende bryggerier ska bjudas in.

– Ölbutiken Hop Burns & Black slutar att sälja öl från Beavertown.

– Ölbutiken Indiebeer tar det ett steg längre. De slutar att sälja Beavertowns öl och har dessutom rea på deras öl tills de tar slut.

Det ska i ärlighetens namn också nämnas att det varit branschfolk som stöttat Beavertown och Logan Plant i sitt beslut att involvera Heineken i företaget. Men känslan så här långt är att den här dealen har retat upp betydligt fler än när heineken tidigare gjort liknande avtal med brittiska Brixton och amerikanska Lagunitas.