Bryggpub visionen för bryggare i Danderyd

Första gången de bryggde öl så exploderade flaskorna. Men nu går det betydligt bättre för Peter Scholtze och Danderyds Bryggeri. Visionen är att satsa på en bryggeripub.

Det är kvartetten Peter Scholtze, Monica Lövgren, Marie Loreman och Mats Loreman som jobbar med bryggeriet. Men det var Peter som först fick upp intresset.
– Jag bodde i England en period och blev ölintresserad. Jag kontaktade ett lokalt bryggeri och frågade om jag fick vara med och brygga men det blev aldrig så, berättar han.
I stället började han med hembryggning i tillsammans med Mats Loreman när han var hemma i Sverige igen. Det började inte på allra bästa sätt.
– Det gick inte så bra första gången. Vi hade i alldeles för mycket socker som flaskorna exploderade under jäsning.
Trots den fadäsen fortsatte de båda och 2013 började kvartetten att diskutera planerna på ett bryggeri. 2014 startades satsningen och då bryggde man på ett bryggverk på 20 liter. I dag har det ersatts med ett bryggverk på 200 liter och två jästankar i samma storlek.
– Vi är riktigt små, nästan ett nanobryggeri, säger Marie Loreman.

Nu står bryggeriet inför ett vägskäl. Ett alternativ är att behålla bryggeriet i nuvarande storlek och att ha kvar de jobb som samtliga har utöver bryggandet. Men det finns också planer på att satsa.

– En vision vi har är att satsa på en bryggeripub. Det finns nästan ingenting i ölväg här i Danderyd eller i närheten, säger Marie Loreman.
Hon säger att det handlar om viken väg man ska ta med bryggeriet och att det behöver bestämmas först. I dagsläget säljs all öl som produceras och känslan är att det skulle gå att sälja mer.
– Det går bra att fortsätta precis som vi gör, men det vore kul att satsa och hitta på något annat med bryggeriet också, säger hon.
De brygger gärna lite mer avancerade öl. Peter Scholtzes favoritöl kommer från Belgien och Marie Loreman gillar att experimentera och att ligga på gränsen.
– Det var en dröm för mig att göra en öl med viol och lakrits. Nu har vi vår Viola och den är mycket populär, säger hon.
Nu återstår att se vad som sker i framtiden med Danderyds Bryggeri. En bryggeripub kan alltså bli verklighet framöver.