Bryggerierna du inte ska missa på Brewskival

Snart är det öppningsdags för årets upplaga av Brewskival. Foto: Ronny Karlsson.

Brewskival är bara en dag bort och vi är många som längtar. Men vilka bryggerier ska du prioritera? Vi försöker att ge dig svaren här.

 

Vi bad fyra stycken profiler berätta om sina favoriter på Brewskival, och så passade jag själv på att nämna några stycken också. Mest laddad är nog Alex Ek. Vi bad om tre till fem utställare, men han stannade inte förrän listan innehöll sju favoriter..

Håll till godo, vi ses i vimlet!

Josefine Törnqvist, grundare av Ölgäris

Det är en helt otrolig uppställning på Brewskival i år och det är svårt att välja vilka jag ser fram emot mest. Men här är några!

Kex

– Kul med isländskt besök!

Other Half

– Ett personligt favoritbryggeri när det kommer till NEIPA. Tyvärr inte ett särskilt unikt favoritbryggeri dock, jag räknar med att det kommer vara kö.

Fonta Flora

– Förutom att Fonta Flora brukar ha fantastisk öl har de med sig en ”kvass” till Brewskival. En för mig en okänd gammal dryck som görs på bröd som får jäsa. Är lite osäker på hur Fonta Flora gjort sin men det låter spännande!

Men allra mest ser jag fram emot att träffa folk och festivalstämningen. På fredagen 18:00 samordnar jag dessutom en träff för alla Ölgäris som är på plats.

Alex Ek, The Attic Meadery.

Alex Ek, Attic Meadery

3 Sons Brewing Company

– The hype is real! Dessa herrar från östra Florida vet hur man kokar allt från superfruktig Flordia Weisse, fruktigt snygg och uppfriskande IPA till supertung och läckert fatlagrad barleywine och imperial stout som får lönnsirapen att spruta ur dina öron. Gillar du modern amerikansk craft beer så kommer du älska 3 Sons.

Angry Chair Brewing

– Världsmästare i leksaksöl? Ja, det är troligen Angry Chair det. Gillar du som jag att ge in till dina innersta lustar och bara dricka enorma pastry stouts och snygga men även rätt pastry berliners och gose? Om svaret är ja så skall du absolut inte missa Angry Chair. Arga, högljudda och rakt av grymma!

Gänstaller Bräu

– Traditionell frankisk öl när den är som bäst men ofta med en liten modern twist. Eller vad sägs om öl så som supersnygg kellerbier humlad med fruktig mandarina bavaria i kylskeppet, dubbel-IPA bryggd enligt lagermetoden innan IPL var en grej, imperial stout lager på 12% eller bara supersmaskig klassisk pilsner. Tradition möter innovation och inspiration på det bästa av sätt. Våga vara old school!

Malmö Meadery

– Då jag själv skapar och ställer ut med mjöd på Brewskival så är jag såklart nyfiken på övriga mjöderier som är på plats. Jag har faktiskt inte provat mjöd från Malmö än så här kan jag inte riktigt gå i god för min rekommendation på samma vis som för övriga nämnda producenter men jag har hört mycket gott från folk jag vet har bra samk och ser mycket fram emot min Malmö Meadery premiär. Det borde även ni göra. Drick mer mjöd!

Nynäshamns Ångbryggeri

– Detta klassiska svenska hantverksbryggeri behöver inte världens längsta presentation då dom flesta här i sverige vet vad det handlar om. That said så misstänker jag att det kommer figurera självrunna fat av ofiltrerade varianter på öl som Kalkskär, Landsort och Pickla och dessa får ni absolut inte missa. Magiska lageröl och den perfekta återställaren när man har magen full med flytande kladdkaka.

Oxbow Brewing Company

– Det finns en handfull amerikanska bryggerier som brygger sura och vilda öl som jag verkligen går igång på, och då talar vi snarare öl mellan saison och blond suröl än 12%iga oud bruins att servera på sallad. Denna handfull inkluderar bryggerier så som bland annat Hill Farmstead, Sante Adairius, Tired Hands och Oxbow. Grymt snygga, balanserade och delikata öl som ni inte bör missa.

Transient Artisan Ales

 – Ännu ett bryggeri där balans är en viktig del i att det jag provat varit så gott. Hazy fruktig IPA, suröl och stora tunga imperial stout. Transient klarar av alla dessa stilar på ett karaktäristiskt snyggt och balanserat sätt. Ännu ett bryggeri ni absolut inte borde missa!

 

Irina Carlén, Secret Sisters, Brekeriet m.m

Irina Carlén, en av grundarna till Sicret Sisters:

Barrier

– New York-baserat bryggeri som snart firar tio år av humlejuice och urban identitet. Bobby gör rätt mycket collabs i Europa och bidrar till att hålla stämningen högt uppe på festivaler. Räkna med fullt jänkarös i deras monter.

Bryggverket

– Jag är sjukt patriotisk när det gäller min hemstad men detta är ett gäng jävligt genuina humletokiga bryggare som drar ett tungt lass för Norrlandsscenens utveckling. Sjukt kul att de reser 1200 km bara inom sitt eget land för att vara med på festivalen.

De Molen

– Riktiga klassiker och en av de första tunga stoutproducenterna jag mötte i början. Ju mörkare, desto bättre. Det är sällan Menno och gänget kommer till Sverige så passa på!

Other Half

– Ja jag hakar väl på hypen, men den är välförtjänt. Brooklynbryggeriet med de snyggaste etiketterna är mästare på att synliggöra olika humletypers egenskaper med fokus på juicy och läskande. Jag blir aldrig besviken på OH.

Varvar

– Jag besökte Ukraina förra sommaren och slogs av vilken kämpaglöd craft beer-scenen har i Östeuropa. Trots motvind från många håll kan Varvar leverera en stor portfölj av stilar. Hoppas de får med sig något från ekfatsprogrammet.

 

Ronny Karlsson, Beernews.

Ronny Karlsson, redaktör för Beernews

 3 Sons

– Jag vet att dom redan är nämnda, men det skadar inte en gång till. Jag hälsade på hos dom här killarna i februari när de precis hade börjat brygga på sin egen utrustning. Otroligt trevliga personer som är fantastiska på att brygga öl. Jag kommer börja dagen med att kolla efter någon av deras impys.

 

Alvarado Street

– Det är inte massor av bryggerier från Kalifornien på Brewskival men här är ett och de är bra. Mycket duktiga på humlig öl, så dom tänker jag inte missa.

 

Bottle Logic

– Lite samma status som 3 Sons. Otroligt trevliga killar som dessutom är fantastiska på att brygga öl. Har ännu inte sett vilka öl de har med sig, men dyker det upp någon imperial stout så ska den inte missas.

 

Narrow Gauge

– Med på listan för att jag har väldigt dålig koll på det här bryggeriet. Men är de med på listan av amerikanska bryggerier som Marcus Hjalmarsson vill ta till festivalen så räknar jag med att det här är gott.

 

Nynäshamns Ångbryggeri

– Självrunnen Kallskär kan vara bland det bästa som finns när det gäller lageröl. Den tänker jag verkligen inte missa. Dessutom sitter det fint med lite god lageröl bland alla de humlebomber och kolsvarta stouts som kommer att tävla om uppmärksamheten.

 

Michael Nathhorst.

Michael Nathhorst, grundare av Hyllie Bryggeri och Psychopipes:
Brewskival är en unik chans att prova mycket bra amerikansk öl och från Florida inte minst.
– Cigar City Brewing var bland de första där och fortfarande ett givet stopp, dax att prova en färsk Jai Alai igen!
Ett av de nyare och mest spännande floridabryggerierna är 3 Sons Brewing, på samma spår som oss med devisen ”Unconventional ale for unconventional palates!”
– Angry Chair är alltid ett måste, vilka stouts de gör!
– Ytterligare ett amerikanskt bryggeri måste nämnas och det är Bottle Logic som imponerat mycket senaste tiden och alltid försöker hitta nya vägar till god öl.
På närmare håll skulle jag vilja lyfta fram några bryggerier som förser oss med en massa ny spännande öl hela tiden, alltid med bra kvalitet; Amager Bryghus, Brewski och Malmö Brewing!