Brewski till Finland efter succén i Norge

Marcus Hjalmarsson på Brewski tittar österut efter framgångarna i väster.

Efter stora framgångar i Norge går nu Brewski vidare med en satsning på Finland. I slutet av året öppnas en ny Barski där.

Egentligen hade Marcus Hjalmarsson velat ha en bar i Norge, sen Brewski inledde sin satsning där har försäljningen bara gått uppåt.

– Vi har ökat otroligt sen vi kom dit. Det är en anledning till att vi hållit huvudet över vattenytan under pandemin, säger han.

– Oslo är en fantastisk marknad och målet är att öppna en Barski är, men det är så jävla dyrt öppna i det landet. För att få ett kontrakt måste man betala ett års hyra på en gång. Det är enda gången som jag ”sagt shit, vi måste spara pengar, vi måste lägga undan allt!”.

Nu blir det Finland och Helsingfors i stället. Brewski sa upp sin distributör i Finland redan när satsningen på Norge inleddes och nu ska bryggeriet distribuera sin egen öl i stället. Och bygga en bar.

– Investeringen i Finland är överkomlig. Vi blåser hela stället och bygger från scratch och hoppas att vi ska vara klara i december, men jag har gjort det här tidigare så jag vet att det kan gå käpprätt …

Marcus är huvudägare i Barski Finland, men även Mikki Nyman från Kippis Festival och Jacob Behrens på Friends Company är delägare.

Den nya baren kommer inte att hämta så mycket inspiration från Helsingborg.

– Det är inget viktigt för mig, det enda som följer med är vårt signum, mossväggen.

Satsningarna i Norge och Finland är en del i arbetet med att bygga upp en nordisk plattform för Brewski. Nästa steg är Danmark, men det ligger längre fram i tiden.

– Nästa år börjar vi med Danmark och Köpenhamn, och jag tror att vi kommer att öppna en bar där inom två år.

Hemma i Helsingborg pågår samtidigt förberedelser för att kunna möta en ökad efterfrågan ibland annat de nordiska länderna med ökad produktion. Trots att Brewski inte maxar nuvarande kapacitet ska man öka tankvolymen med 50 procent.

– Det är fas 1 och vi ska vara klara i mitten av november. Vi installerar fyra 5000-literstankar och har byggt om för att minska kötiderna. Vi kommer att ha överkapacitet i tankarna, men det är bra, vi jobbar mycket med längre lagringstider nu.

– Vi kunde maxa 400000 liter innan och nu blir det 600000 med de nya tankarna. Vårt genomsnitt de senaste åren har legat på mellan 300000 och 350000 liter. Nu ska vi försöka komma upp i 450000 liter.