Trakasserier och hot på Systembolaget?

Systembolaget

Anställda på Systembolaget huvudkontor uppger för SVT att de trakasseras, hotas och kränks av chefer. Foto: Pressbild

En tystnadskultur där chefer trakasserar, hotar och kränker personalen. Så beskrivs arbetsmiljön på Systembolaget enligt flera anställda.

Det är en granskning av SVT som visar på missförhållanden på Systembolaget.

– Det är som att leva i en relation där man blir misshandlad och inte vågar lämna, säger en anställd till SVT.

Samtidigt som Systembolaget försöker bli Sveriges bästa arbetsplats vittnar flera anställda om att arbetsmiljön inte alls är så bra.

– Vi är rädda allihopa för att säga vad vi tycker, eller säga att ”den här kampanjen skulle kunna bli bättre”. Eller ”ska vi verkligen ha självutcheckning? Är det vad Systembolaget står för?”

Enligt de anställda har problemen funnits i flera år och enligt dem har de som utryckt sin åsikt ”hamnat i källaren”.

Även facket på Systembolaget har fått signaler om att allt inte är som det ska. De har flera pågående personalärenden med anställda som känt sig orättvist behandlade. Men de anställda säger att det dröjer med åtgärder.

– Jag har ju själv larmat om den här situationen till mitt fackförbund och också till HR. Och jag upplever inte att man tar tag i situationen fast man känner till det och jag tror att det i grund och botten handlar om att man är så van att i nuläget komma undan, berättar en anställd för Systembolaget.

När SVT kontaktar Systembolagets HR-chef Chatarina Eriksson känns hon inte vid problemen utan hänvisar till bra resultat i medarbetarundersökningar. SVT:s uppgifter är nya för henne.

– Så ska vi naturligtvis inte ha det på vår arbetsplats. Det är därför vi jobbar systematiskt med att när vi ser och får signaler på att det inte fungerar och vi inte har ett klimat för dialog och kommunikation, som är centralt för oss, då tillsätter vi stöd, säger Chatarina Eriksson till SVT.

Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion på Systembolagets huvudkontor. Man hittade då brister för hur kränkande särbehandling ska hanteras och var de utsatta kan få hjälp. Brister som ledningen för Systembolaget säger sig ha åtgärdat.

Magdalena Gerger, vd för systembolaget, har valt att inte uttala sig, enligt SVT.

Läs mer här och här.