Brekeriet satsar på destillerade drycker

Bildspel

Bild 1 av 2

Vildsprit blir en av de destillerade produkter som Brekeriet ska satsa på.

Vild gin och ekfatslagrad vildsprit. Det är två av dryckerna när Brekeriet satsar på destillat. I helgen är det premiär på festivalen i Malmö.

Brekeriet har profilerat sig på den svenska ölscenen genom att satsa stort på fatlagringar och vildjäst öl. Men satsningen stannar inte där. Nu kommer även destillerade drycker som göras på överbliven öl.

– Allt som destilleras är jäst med brett. Det blir vilt och påminner lite om karaktären på en calvados. Det blir ganska häftigt, säger Fredrik Ek.

Brödratrion på Brekeriet har experimenterat med destillat sedan 2017. Man destruerar ingen öl utan samlar alla slattar, som sedan har skickats i väg. Nu finns en destilleringsapparat på tio liter i bryggeriet och en större på 150 liter är på väg in.

– Av 150 liter får vi kanske ut tolv liter sprit. De första dryckerna är gjorda på vår lilla maskin och det blir väldigt lite av varje.

Det som har premiär kommande helg på Malmö Öl & Whisky Festival är en vild gin och en ekfatslagrad vildsprit som påminner en del om whisky.

– Det började mest som en kul grej. Vi ska även experimentera med cocktails där vi också använder öl, säger Fredrik Ek.

Han ser satsningen på Brekeriet Distillery som ett sätt att få ett ben till att stå på. Inte minst när Brekeriet den senaste tiden nekats att få in fler öl i Systembolagets lokala sortiment.

På festivalen kommande helg kommer det också att vara premiär för Brekeriets fermenterade grönsaker, då man har med sig det första smakproverna på de produkterna.