Brasstacks ska vara offensiva under året

BRYGGARENKÄTEN

Sommarens egna festival var en riktigt höjdare. Det och mer berättar Erik Sundqvist från Brasstacks om i vår enkätserie.

1. Vad var det bästa som hände för ditt bryggeri under 2018?

Det bästa som hände var vår mat- och ölfestival Mat & Malt i Söderhamn som besöktes av cirka 1200 nyfikna ölentusiaster samt att vi numera har gått över helt till burk. Burkarna gör att vi har bättre hållbarhet på produkten samt att paketeringsprocessen kortats ner avsevärt.

2. Hur mycket öl bryggde ni under 2018 och hur mycket räknar ni med att brygga under 2019?

– Vi bryggde cirka 24 000 liter 2018 och siktar på 36 000 nästa år!

3. Vilket bryggeri tycker du är bäst i Sverige? Motivera.

– Macken gör mycket kul både smakmässigt och ”temamässigt” då varje öl får tydlig identitet med namngivning, kuriosa och etikett. Det kan vara min fallenhet för metal som gör att jag uppmärksammar detta lite extra men likväl tycker jag det är kanon!

4. Vad tror du blir den största utmaningen för svensk öl generellt under 2019?

– På ett nationellt plan så skulle jag säga att svensk öl gör väldigt bra ifrån sig då fler och fler går från ”en kasse bärs” till mer aktiva val. Sedan är det ju så klart konkurrens på Systembolaget om de förhållandevis få procenten av försäljningen som utgörs av craft beer. Jag ser dock positivt på framtiden och det har aldrig varit så bra konsumentklimat för hantverksöl som nu. Debatten om gårdsförsäljningen verkar fortgå i rätt riktning med.

5. Vilket blir ditt bryggeris största projekt under 2019?

– Vi kommer för första gången ha en heltidsanställd (till skillnad från tidigare när verksamheten skett på fritiden). Detta öppnar för möjligheten att genomföra en hel del idéer som kokat senaste åren. Ni kan bland annat se fram emot fler engångsbatcher och collabs åt det lite mer ”alternativa hållet” på ölskalan. Arbetet med att få ut namnet Brasstacks kommer fortgå i lite raskare takt med tap takeovers, olika event och mässor.

6. Vem i hela världen skulle du helst vilja dricka en öl tillsammans med? Varför?

– Tom Waits (gärna med sin respektive Kathleen Brennan). Sannolikt kommer jag inte få en syl i vädret men jag lyssnar mer än gärna på vad de har att säga. Min bästa historia skulle nog motsvara en normal tisdagsförmiddag för dem.