Ny katt och ny pub i topp för Calle

BRYGGARENKÄTEN

Pax Brygghus är mest nöjda med att ha fått till sin bryggeripub under året. Det och mer berättar Calle Sjöström i vår enkätserie.

1. Vad var det bästa som hände för ditt bryggeri under 2018?

– Allra bäst var att vi under senhösten 2018 äntligen kunde öppna upp vår bryggpub. Det har varit så himla roligt att få träffa folket som kommer för att smaka vår öl och prata med dem i lugnare former än vi hinner på mässorna. Att bryggkatten Pax fick en ny kompis när lilla Citra flyttade in tillhör också årets riktiga höjdpunkter.

2. Hur mycket öl bryggde ni under 2018 och hur mycket räknar ni med att brygga under 2019?

– Vi har bryggt drygt 20 000 liter under 2018 och planerar för det dubbla under 2019.

3. Vilket bryggeri tycker du är bäst i Sverige? Motivera.

– Det är omöjligt att svara på – det finns inte ett bryggeri som är bäst. Men ska vi peka på några som imponerar stort så väljer vi Anna och Niclas på Fermenterarna som snabbt skapat sig ett namn med kreativ och bra öl kombinerat med ett öppet sinne och skön attityd. I gränslandet mellan hembryggare och bryggeri har vi Secret Sisters i Malmö som verkligen bidrar till att förändra spelplanen. Det behövs.

4. Vad tror du blir den största utmaningen för svensk öl generellt under 2019?

– Med många bryggerier som vill växa tror vi att det största och viktigaste utmaningen är att bredda vår gemensamma kundbas. Vi kommer fortsatt arbeta stenhårt för att göra branschen mer inbjudande så att nya grupper blir nyfikna och upptäcker hantverksölens förlovade land. Det finns inget som är så roligt som när gäster som “egentligen inte dricker öl” tittar in i bryggpuben av nyfikenhet, vågar prova och förvånat upptäcker att en imperial ipa med massor av humle är jättegott. När vi lyckas rekommendera rätt öl och får vara med när ett nytt smakfönster öppnas, då trivs vi som bäst.

5. Vilket blir ditt bryggeris största projekt under 2019?

– Vi har som vanligt huvudet fullt av idéer och några av dem ska bli verklighet under 2019. I år satsar vi ännu mer på Malmö Öl & Whiskyfestival och tar vår trivsamma monter ännu ett steg vidare. Vi vill locka till oss både vana och ovana mässbesökare. Öl är för alla.

6. Vem i hela världen skulle du helst vilja dricka en öl tillsammans med? Varför?

– Min svåger Henrik, nu var det alldeles för länge sedan. Marikas syster jobbar med att lansera en ny patenterad dryck i USA så de bor sedan förra sommaren i Kalifornien. Vi hoppas att det kommande året ger utrymme för en resa dit, för en öl eller fem med Henke och för att samla inspiration bland bryggerierna där.