Nya ägare vill skapa bar för Lundabryggeriet

Bosse Bergenståhl är den ende av de tidigare ägarna som är kvar i Lundabryggeriet. Foto: Ronny Karlsson.

En egen bar i Lund och mer bryggd öl. De nya ägarna för Lundabryggeriet vill ta företaget framåt.

Det är moderbolaget till mäklarföretaget Skånegårdar AB som tagit över majoriteten av ägandet i Lundabryggeriet, och av de gamla ägarna är det bara bryggaren Bosse Bergenståhl som är kvar i ägargruppen.

– Deras bryggeri ligger i en stallbyggnad på mina föräldrars gård, det var så vi fick kontakt. Vi började att diskutera bryggeriets framtid och kom fram till att det vore bättre med en huvudägare, säger Gustaf Magnusson-Krron som numera är vd i företaget.

De nya ägarna vill tillföra ny energi till bryggeriet, och tittar på flera delar där det ska gå att utveckla verksamheten. Dels handlar det om en utökad produktion av öl, men också en egen restaurang och bar i Lund.

– Vi har planer på att bygga en egen restaurang. Vi har även ett fastighetsbolag och siktar på att ha restaurangen i samma hus som Skånegårdar har sitt kontor i dag. Det är bara några minuters promenad från centrum, säger Magnusson-Kroon.

Planen är då att den krögare som driver restaurangen också ska ha en bar där det är fokus på Lundabryggeriets öl, och det skulle ge en fin möjlighet att nå ut på den lokala marknaden. Där ska det också återkommande arrangeras ölprovningar.

– Vi ser fram emot att göra en sådan satsning och hoppas att kommunen också är positiva till det, säger Magnusson-Kroon.

När det gäller bryggningen är målet att nå upp till maxkapacitet på dagens utrustning och det handlar då om 120 000 liter öl per år.

– Mycket blir i samma anda som tidigare, och vi kommer dessutom att titta på att ta fram lite fler säsongsöl som kommer ut under året.

Det finns också planer på att göra en satsning på alkoholfri öl på bryggeriet.