Brasstacks har både bryggeri och festival

Erik Sundqvist och Erik Eriksson är två tredjedelar av Brasstacks i Uppsala. Foto: Ronny Karlsson.

Det började lite trevande. Men nu har trion i Brasstacks Brewing Co både eget bryggeri och en egen ölfestival.

– På sikt är tanken att alla ska kunna leva på detta, säger Anders Sundqvist.

Uppsalabryggeriet började att ta form under 2014. Men det var inte solklart hur man skulle gå tillväga. Ingen i trion Anders Sundqvist, Erik Sundqvist och Erik Eriksson hade några direkta kontakter i branschen.

– Vi hade ett löst uppstartsmöte, men visste inte riktigt vad vi ville göra. Vi hade en dröm om att kunna leva på att brygga öl, men hade ingen idé om hur vi skulle nå dit, säger Erik Sundqvist med ett leende.

Men drömmen levde vidare och under hösten byggdes ett bryggverk. Den första ölen serverades på ölfestivalen i Uppsala i februari i fjol. Och då satsade dom för fullt direkt.

– Vår första öl var en imperial stout med blåbär kaffe, laktos och havre. Vi köpte svenska blåbär och gjorde purén själva, det tog evigheter, minns Erik Sundqvist.

Från början var bryggverket på cirka 350 liter, nu har de uppgraderat till ett bryggverk som klarar 1100-1200 liter per bryggning. Dessutom är tre kyltankar på 1000 liter vardera på väg från Kina.

– Det har hänt en hel del det senaste året. Nu skulle vi snart kunna får ur oss 50000-60000 liter öl på ett år, säger Anders Sundqvist.

Deras öl finns på fem olika Systembolag i Uppsala, och går numera också att beställa över hela landet. Det mesta säljs i trakterna kring Uppsala, men de har även ett bra fäste i Söderhamn, där alla tre har sina rötter.

I Söderhamn har de dessutom lyckats bra med sin egen ölfestival.

– Vi kallar den Mat&Malt i Söderhamn. Första året hoppades vi på 80 personer, då skulle vi gå break even. Det kom 800, säger Erik Sundqvist.

I somras var det hela 1300 besökare, vilket har gett en del pengar att satsa i bryggeriet.

– Den festivalen kommer vi att fortsätta med, säger Erik Sundqvist.