Bransch-VD kritisk mot skatteförslag

dank

Anna De Geer, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen. Foto: Pressbild

Sprit & Vinleverantörsföreningen kritiserar regeringen för de föreslagna skattehöjningarna på alkohol.

Regeringen har aviserat höjningar av alkoholskatten för både 2023 och 2024, hur mycket är inte klart än. Anna De Geer, VD på SVL, anser att det är ett dåligt sätt att få in pengar i statskassan.

– Ytterligare höjningar av alkoholskatten är helt fel väg att gå. Det riskerar att främja såväl den legala som illegala införseln av alkohol i stället för att ge mer intäkter till statskassan, säger hon i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Pandemin har svart på vitt visat hur omfattande gränshandeln egentligen är. Till följd av stängda gränser har svenska konsumenter tvingats välja Systembolaget före andra försäljningskanaler, vilket har bidragit till att alkoholskatteintäkterna ökat från 14,9 miljarder kronor till 16,3 miljarder – en ökning med över en miljard kronor.

Hon hänvisar till en rapport från SVL och Sveriges Bryggerier där författaren David Sundén skriver att försäljningen av alkohol ökade med 30 procent i län som gränsar till Danmark under perioden 1 april 2020–31 mars 2021 jämfört med perioden 1 mars 2019–28 februari 2020.

Motsatsen gällde vid den norska gränsen där försäljningen minskade med 19 procent på grund av att norrmännen inte kunde handla i Sverige.

– Om regeringen vill värna den kontrollerade försäljningen av alkohol är det viktigt att göra den kanalen konkurrenskraftig. En höjning av alkoholskatten riskerar att främja såväl den legala som illegala införseln, något som vore mycket allvarligt och olyckligt för såväl folkhälsan som statskassan.

– Det är dags att sluta höja alkoholskatten och i stället göra en gedigen konsekvensanalys och en ny införselutredning, något som företrädare för Socialdemokraterna lovade inför valet 2014 men ännu inte tillsatt, avslutar Anna De Geer.