Brännbollsölet får fin chans i Finland

Göran Westberg är förstås nöjd med att ha fått in Bränd IPA på 80 av ALkos butiker i Finland. Foto: Ronny Karlsson.

Den finländska ölmarknaden är outforskad för de flesta svenska bryggerierna. Men nu kommer U & Me:s brännbollsöl i 80 av Alkos butiker.

 

Alko är den finländska motsvarigheten till Systembolaget, även om det skiljer en del i reglerna mellan de två. Hur som helst så är det ett bra ställe att sälja öl i Finland och nu får Umeåbryggeriet U%Me en fin chans att synas där. Deras Bränd IPA dyker nämligen upp i 80 olika specialbutiker.

– Om vi når en viss säljgräns så är vi garanterade en listning på tre år. Men först väntar en provtid, berättar Göran Westberg på bryggeriet.

Ölet är en västkust-IPA med karamelliserat socker som egentligen bara skulle leva en säsong, men som blivit kvar betydligt längre än så.

Den bryggdes första gången till den stora brännbollsfesten i Umeå, som på senare år också blivit en musikfestival. I fjol var det 16 000 besökare på den festen och där har U&Me egna barer.

– Tanken från början var att vi skulle göra ett nytt öl varje år, men de gillade den här så mycket att vi fortsatte med den, säger Westberg.

Nu återstår att se hur bra ölet säljer. En skillnad mot Sverige är priset som blir högre i Finland.

– Ölet kostar 30 kronor på Systembolaget men i Finland landar det på runt fem euro. Och då är vi absolut inte dyrast, säger Westberg.