Billigaste ölen som släpptes under 2021

Vilket som var Sveriges billigaste hantverksöl som släpptes 2021 kommer nog inte som någon större överraskning. Stigbergets Bryggeris lågprissatsning var svår att slå.

Under det enkla namnet ÖL och med lika enkel design chockade Stigbergets Bryggeri branschen med ett pris som lågt en bra bit under vad som är vanligt för hantverksbryggerier.

Visst hade Morgondagens Bryggeri sålt ett rekordbilligt öl året innan, men Iskall var ett jippo vid ett enstaka tillfälle som fick Systembolaget att ändra reglerna. Stigbergets ÖL är återkommande i hyllorna.

– Det finns många svar. Framför allt för att det är roligt, det är det bästa svaret. Om man tittar på ölutbudet de senaste tio åren så har hantverksbryggerierna på sätt och vis kommit in och utmanat marknaden och tagit andelar. Men det är små andelar, det är de stora bryggerierna som har tjänat mest på det här genom att rida på vågen och sälja sjukt stora volymer ”craftöl”. Nu har vi kommit så långt att vi nu har kapacitet att komma in på deras planhalva och ställa till bråk, även om det är ett väldigt litet bråk. Nu kostar vår öl lika lite som deras, vi får se vad som händer då, sa Nils Hultkrantz till beernews.se då.

Stigbergets har också återanvänt det enkla konceptet med ÖL och släppt Julöl, och även om den blev lite dyrare så hamnade den på en tredjeplats i vår lista.

På andra plats hittar vi Grebbestads Bryggeris lager, mer än fem kronor dyrare än ÖL per liter och därefter är det ganska jämnt några placeringar.

Det kanske är bäst att notera att det faktiskt fanns en öl som var billigare än ÖL bland nyheterna i det lokala sortimentet under 2021, Åbro släppte en öl där, men eftersom Vimmerbryggeriet räknas till de stora, så är det inte med här.

Literpriset här är från Systembolagets listor och inkluderar pant i förekommande fall, vilket de inte gör på Systembolagets sajt, så därför kan de skilja sig åt vid en jämförelse.

Här är listan med de 20 billigaste svenska ölen som har släppts i det lokala och småskaliga sortimentet 2021.

Öl Pris per liter (kr) Producent
Stigbergets ÖL 42,12 Stigbergets Bryggeri
Grebbestad Lager 47,80 Grebbestads Bryggeri
Stigbergets Julöl 48,18 Stigbergets Bryggeri
Vännäs Pilsner 48,18 Bryggeriet i Umeå
Värmlands Guld 48,48 Good Guys Brew
Rätt Sida Bron 51,80 Skedemosse Gårdsbryggeri
Slottskällan British Ale 53,00 Gamla Slottskällans Bryggeri
Winter Ale-Special Edition Jeffrey Brown 53,94 South Plains
Voices Singularity 54,55 Singularity
Göteborgs Nya Bryggeri Jul-Öl 55,80 Göteborgs Nya Bryggeri
Lokal Lager Inlands Bryggeri AB 56,06 Inlands Bryggeri
Represent 56,14 Stockholm Brewing
Vindelälvens Lager 56,36 Vindelälvens Bryggeri
Göteborgs Sommar Lager 56,67 Göteborgs Nya Bryggeri
AKiA Brygghus 434 Kungsbacka 56,82 AKiA Brygghus
Remmarlöv Quattro Italian Pils 56,82 Remmarlöv Gårdsbryggeri
Lygnern 57,05 AKiA Brygghus
Gbg Brew Medium Early Lager 57,27 Göteborgs Nya Bryggeri
Nils Oscar Helles 57,27 Nils Oscar
Pilsner Eskilstuna Ölkultur 57,27 Eskilstuna Ölkultur