Danspalatset får nytt liv med hantverksöl

Grafittiartisten Jeks har designat Emmaboda Bryggeris bar. Foto: Privatbild

Nere i Kalmar har en cykelhandlare gått all in för att väcka liv i ett gammalt dansställe. Och han gör det med hjälp av bland annat hantverksbryggerier.

Sandra hette ett danspalats i Kalmar som dök upp på 1970-talet i Kalmar och drevs av en herre vid namn Torbjörn Håkansson. Det var inte hans enda engagemang i branschen och ännu i dag driver han bland annat fem danslogar.

Kim Karlsson och Emelie Angerstig ska driva fd Sandra i Kalmar. Foto: Privatbild

Men danspalatset Sandra har inte överlevt och när Kim Karlsson och Emelie Angerstig började se sig om efter bättre lokaler för sin cykelhandel dök fastigheten upp.

– Vi köpte hela huset i somras, men så fick vi en översvämning som förstörde entrén så flytten blev uppskjuten, säger Kim.

Cykelbutiken skulle enbart ha 700 av totalt 5400 kvadratmeter. En betydligt större del var tänkt till att väcka liv i Sandra igen. Och det har de gjort. Stället heter fd Sandra, eller före detta Sandra.

– Det är helt sjukt, vi har byggt om hela stället sedan den 1 oktober. Med skygglappar på åt alla håll och kanter. Men nu har vi ett fantastiskt ställe, säger Kim.

Fd Sandra har sex barer, barer som funnits sen innan, men som nu har byggts och stylats om. Lokala Emmaboda Bryggeri och Ängöl bjöds in för att sätta sin prägel på varsin bar.

– Jag gillar lokala grejor och tycker om deras öl. Vi kan ju inte ha sex barer där allt är samma sak. Så jag presenterade idén för Emmaboda och Ängöl och de blev jättetaggade på båda bryggerierna, berättar Kim.

Johan Håkansson vid ”sin” bar på fd Sandra i Kalmar. Foto: Privatbild

De båda hantverksbryggerierna har gått åt helt olika håll och där Ängöl ståtar med elegans och tradition har Emmaboda valt en helt annan väg…

– Emmabodas bar var så sunkig så den fick jag snickra om fullständigt. Sen har vi haft grafittiartisten Jeks som har målat hela baren. Det ser helt crazy ut, så jävla brutalt!

Även storbryggerierna har släppts in. Åbro har en bar och en annan är en ren Norrlands Guld-bar. Sen finns det bubbelbar på övervåningen med cava, prosecco och champagne.

Spendrups och Åbro representerar de större bryggerierna med varsin bar. Foto: Privatbild

Den gamla grundaren, Torbjörn Håkansson, är nu över 70 år, men följde med i flytten. Han har sitt kontor i fastigheten och är den som håller i tillstånden just nu. Men Kim vill utveckla den delen och skaffa egna tillstånd.

– Stället är tänkt för event och mässor. Jag drömmer om ölmässor och ölprovningar med 300 personer. Det finns så mycket plats, så vi kan göra större grejor.

– Vi vill verkligen ha en ölmässa, det har varit såna här innan. Men jag måste hitta nån som hjälper mig att arrangera. Vi är fullständiga rookies …

I fredags var det officiell premiär för fd Sandra. En 80-talskväll med tributesband för ABBA och Thomas Ledin.

Och cykelaffären? Den kommer, men det som var huvudspåret för Kim och Emelie har blivit ett sidospår. Trots att det är den som ska dra in pengar. Åtminstone till att börja med.

– Ekonomiskt är det ingen fara. Cykelaffären är det ekonomiska motorn och sen är en del av fastigheten uthyrd, säger Kim.

Inofficiell invigning studenter. Foto: Privatbild