Krav på vaccinpass på krogen om läget förvärras

Statsminister Magdalena Andersson höll en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Foto: Pressbild

Vaccinpass på krogen och begränsade öppettider. Det är två åtgärder som kan bli aktuella i den plan som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade idag.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade idag en plan i tre delar för att möta en ökad smittspridning. Den första delen av planen träder i kraft i morgon. I den finns inga krav på vaccinpass för krogar och restauranger. Däremot ska serveringsställen se till att trängsel undviks.

– De som driver serveringsställen måste redan i morgon införa åtgärder för att minska risken för trängsel, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid pressträffen.

– Det här är åtgärder man kan på krogar och serveringsställen, det är delvis samma som varit aktuella tidigare.

I nästa steg av planen, som införs vid en väsentligt ökad smittsspridning och ökad vårdbelastning, kan det bli aktuellt med vaccinpass för fler verksamheter, som restauranger och krogar, men även för allmänna sammankomster som har färre än 100 deltagare.

Statsminister Magdalena Andersson sa också att regeringen redan i morgon ska remittera ett förslag om vaccinpass på restauranger och gym.

I det andra steget kan det även bli fler smittskyddsåtgärder, som avstånd mellan sällskap på serveringsställen och deltagarbegränsningar för privata sammankomster i hyrda lokaler.

I det tredje och sista steget finns den åtgärd som har störst påverkan på krogar och restauranger och det man i branschen antagligen fruktar mest.

Det kan då bli aktuellt med att införa begränsade öppettider på serveringsställen igen. Men den delen av planen kan bli aktuell först vid en mycket hög smittspridning och en mycket hög vårdbelastning.