Därför släpps det rekordbilliga ölet

Systembolagets presschef Anders Porelius säger att ölet Iskall kommer ut på hyllorna, men att liknande billiga lanseringar inte kommer att vara möjliga framöver. Foto: Montage/Systembolaget.

Ett misstag som inte ska upprepas. Så beskriver Systembolaget det faktum att Morgondagens kommer att släppa ett öl för fem kronor.

 

Det var i onsdags som Beernews avslöjade att Morgondagens Bryggeri i Göteborg ska släppa en pilsner med namnet Iskall på Systembolaget för fem kronor. De blir då det billigaste ölet av alla på Systembolaget.

Systembolagets presschef Anders Porelius bekräftar att ölet kommer att komma ut på marknaden, men liknande lanseringar kommer inte att kunna ske.

– Systembolaget lanserar tusentals ölsorter och det här är första gången som vi har sett en sådan låg prissättning, den ligger långt under de övriga leverantörernas priser. Vi skärper nu våra rutiner så detta inte ska hända igen, kommenterar han.

Ölet kommer att släppas i ett antal butiker i Göteborgsområdet 1 december, och den billiga lanseringen har fått uppmärksamhet i en rad olika media de senaste dagarna. Porelius menar att det lokala sortimentet inte ska användas för lanseringar som denna.

– Det handlar om ett mindre parti öl om cirka 1000 liter. Varan kommer bara att säljas lokalt på plats i butik och i en mycket begränsad volym. Den kommer inte att vara beställningsbar. Det lokala och småskaliga sortimentet är till för hantverksmässigt framtagna produkter. Vi ser det inte som önskvärt med lägre priser i det sortimentet. Vi tittar nu över våra rutiner och ser till att prissänkningar av det här slaget inte ska förekomma igen.