Stigbergets blev Årets Ölutvecklare 2021

Nils Hultkrantz har sett Stigbergets växa från litet till stort. En resa som nu juryn för Årets Ölutvecklare nu belönar.

Stigbergets Bryggeri har utsett till Årets Ölutvecklare i konkurrens med Systembolaget och Korngårdens Humle.

Tidigare i år fick Stigbergets Bryggeri utmärkelsen Årets Ölgöteborgare på hemmaplan. Nu avslöjas det att det framgångsrika bryggeriet även har utsetts till Årets Ölutvecklare i riket.

Utmärkelsen syftar till att uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen. Utmärkelsen instiftades av Carlsberg Sverige för elva år sedan.

Förutom Stigbergets så hade även Systembolaget och Korngårdens Humle nominerats till årets utmärkelse. Men juryn bestämde sig alltså för Göteborgsbryggeriet.

– Stigbergets Bryggeri är verkligen en värdig vinnare och en fantastisk representant för Sveriges bubblande ölscen. Ända sedan starten har Stigberget imponerat och det var på tiden att de nu får sälla sig till den stolta skaran av årets ölutvecklare, säger juryns ordförande Henric Byström på Carlsberg Sverige.

De områden som juryn bedömer är nytänkande, kunskap, utbildning, passion, kommunikation, smak och kvalité. Juryns motivering löd som följer:

”Stigbergets Bryggeri är en fascinerande saga som dessutom är helt sann. Den började för åtta år sedan med en önskan om att brygga öl till den egna krogen Kino på Hagabion i Göteborg. Tre år senare släpptes IPA:n GBG Beer Week 2016 som kom att rankas som en av världens bästa India pale ales. Sedan dess har Stigberget fortsatt att imponera med nytänkande och kvalitet i toppklass. Kundkretsen har vuxit från stammisarna på Hagabion till lojala ölkonnässörer över hela världen, men Stigberget har alltid behållit båda fötterna på jorden. En ödmjukhet och passion som tar sig alla möjliga underbara uttryck i Stigbergets ölbryggning.”

Priset delas ut i samband med Nöjesguidens ölmässan i januari nästa år i Stockholm. Då får även förra årets vinnare, Great Swedish Beer Festival, sitt pris.

Juryn till Årets Ölutvecklare består av följande personer:

Josefine Törnqvist – initiativtagare till Ölgäris och Årets Ölutvecklare 2018
Pelle Tamleht – chefredaktör och vice vd Nöjesguiden
Sanna Lindberg – dryckesskribent Dagens Nyheter och redaktör White Guide
Jörgen Hasselqvist – ölexpert, delägare på OT och ölskribent

Ronny Karlsson – journalist och grundare av Beernews.se

Joel Linderoth – ölskribent och chefredaktör för Land
Henric Byström – kommunikationschef Carlsberg Sverige