Bilden som många svenskar längtar efter

Här är bilden som många svenskar drömmer om. I dag var det premiär för starköl i finländska matvarubutiker.

Beernews har i flera artiklar berättat om de nya alkohollagar som införs i Finland. I dag var den första dagen som den nya lagen gällde, och i Vasa var butikerna med på noterna från start.

På Citymarket Stenhaga var det inte fullt på hyllorna, men det fanns ändå. ett hyfsat utbud med öl upp till 5,5 procent att köpa.

– Kul att se att våra öl från Kvarken Brewery fanns på hyllan redan första dagen. De kommer att fylla på med mer starköl från både större och mindre bryggerier längre fram, säger Patrik Willför, som var på plats under nyårsdagen för att ta de historiska bilderna åt Beernews.

Den nya lagen innebär alltså bland annat att det får säljas öl upp till 5,5 procent i vanliga matvarubutikerna. Andra förändringar är att det blir tillåtet med gårdsförsäljning av öl för mindre bryggerier. För att få ha gårdsförsäljning av öl från ett brygger krävs att man ansöker om ett tillstånd. Samtidigt höjs alkoholskatten i landet.

Från och med 1 mars blir det också tillåtet för finländska krogar att servera alkohol betydligt senare på nätterna. Här krävs en anmälan om senare servering innan det går att genomföra.

Nu återstår att se hur Sverige och EU reagerar på de förändrade alkohollagarna i Finland. I Sverige har det från regering och Systembolagets ledning hävdats att de förändringar som gjorts i Finland, framför allt gårdsförsäljningen, inte skulle tillåtas av EU. Såvitt Beernews erfar har dock inte EU kommit med några offentliga reaktioner så här långt.