Bästa studentpuben ska bli ännu bättre

Bildspel

Bild 1 av 4

Erik Pettersson ser fram emot att kunna skapa ett ännu bättre utbud på studentpuben.


 

Sveriges bästa studentpub ska bli ännu bättre. Till hösten väntar större lokaler och betydligt fler ölkranar.

VilleValla Pub i Linköping är troligen Sveriges bästa studentpub. Med cirka 250 öl och låga priser har man lyckats locka många studenter i Linköping sedan starten 2004.

Kanske till och med för många enligt vissa.

– Vi har fått rykte om oss att man behöver vara där när det öppnar för att få ett bord. Så kan det vara vissa dagar med inte alltid. Men det har varit trångt, säger Erik Pettersson.

Han är en av de personer som jobbar ideellt för den studentförening som driver puben. Nu förbereder man nästa steg i pubens utveckling. I september är målet att flytta in i ett nytt studenthus närmare universitetet.

– Det blir en källarlokal som är fyra till fem gånger så stor som den nuvarande. Puben har utvecklats hela tiden men det här är definitivt det största som hänt sedan starten, säger Pettersson.

I den nya lokalen blir det plats för flera hundra personer samtidigt. I dagens lokal har det varit fullt med cirka 50 personer inomhus och lika många utomhus när vädret tillåtit. Även den nya puben kommer att ha en uteplats.

Nuvarande lokal har förstås fungerat, men där har också funnits delar som inte varit perfekta. Takhöjden i källaren till exempel gör att de flesta får gå böjda där.

– Det är en gammal vaktmästarvilla som inte alls är byggd för att vara en pub. Det nya stället är betydligt mer anpassat för vår verksamhet, säger Pettersson.

I samband med flytten ökar antalet fatöl från fem till 20, vilket förstås betyder mycket.

Dagens flaskutbud ligger på cirka 250 sorter och där hoppas man på att ligga kvar. Men med fler kranar kan man vara mer strategisk i sina inköp.

– Vi kommer att försöka ha det humliga på fat, medan det blir mer belgare och imperial stouts på flaskor.

VilleValla Pub har tidigare varit världsrekordhållare i ölprovning. 2015 anordnade man världens då största provning med närmare 1000 deltagare. Det rekordet slogs senare.

För att besöka puben behöver du vara student eller följa med en student dit.

– Så kommer det vara på det nya stället också, vi vill fortsätta att vara en studentförening. Jag har inte sett någon ranking på vilken studentpub som är bäst i Sverige, men jag tror inte att någon annan har vårt utbud och våra priser, säger Pettersson.