Mycket jobb att hitta rätt namn till nya öl

Kalifornien. Historiska personer och anekdoter. Samt Grateful Dead. Det är inspirationen när Malmö Brewing har satt namn på sina över 300 olika öl.

Att brygga öl kan vara en utmaning. Att döpa öl är i bland lika krångligt. Malmö Brewing är ett av de bryggerier i Sverige som gjort flest olika öl i dagsläget. Cirka 350 öl finns registrerade på sajten Ratebeer och helst ska alla ha ett lockande namn som dessutom inte använts tidigare av något annat bryggeri.

– Vi försöker att ha ett namn klart när vi börjar att brygga, men i bland ändras det längs vägen också. I bland blir de akut brain storming precis innan vi öppnar och ölet ska säljas, berättar bryggaren Thomas Fransson.

Han är den som ger namn till de allra flesta ölen och för det krävs en hel del fantasi och inspiration.

– Det svåra är att hitta något unikt. Vi vill ha ett namn som ingen annan har, annars blir det rörigt på rejtingsajter, säger Fransson.

Han hämtar inspiration från lite olika håll. Kalifornien är hans favoritområde för öl så därifrån kommer en del. Hans favoritband Grateful Dead har också varit inblandat i en hel del namn.

– Veneta kommer från Grateful Dead, liksom Ramble on Citra. Det finns en låt med Jerry Garcia som heter Ramble on Rose. Saint of Hoppenstance och Tiger In Trance har också kopplingar till bandet, berättar Fransson.

Google kan i bland vara en bra vän när det gäller att få idéer till nya ölnamn och så får man tänka sig för lite så att ingen tar illa upp.

– I bland får man censurera sig lite. Vi vill inte stöta oss med någon eller göra något politiskt, säger Fransson.

I den takt som Malmö Brewing gör nya öl till sin pub Taproom i dagsläget, lär få fortsätta att använda sin fantasi framöver.

– I bland kommer namnen automatiskt, men i bland tar namnet mer tid än själva bryggningen. Men det är inte så ofta vi får speciellt mycket respons på namnen. Oftast är det bara tr procent som fattar referensen.

Här är förklaringarna till några av Malmö Brewings ölnamn:

A Beer Named Sue:

”Det är en referens till en låt med Johnny Cash som heter A Boy Named Sue.”

Disposable Thumbs:

”Den var först tänkt att bli en trippel-IPA. Du dricker den och blir lite fumlig och händerna kan inte riktigt hålla i glaset längre.”

False Dmitry:

”Under en period skulle alla imperial stout ha ryska namn som Rasputin eller annat. Dmitry var en falsk tronarvinge som hann bli tsar i Ryssland innan folk kom på honom.”

I Think There Was A Cowboy Boot On That Leg”

”Det var en story jag hörde för länge sedan om en full person som ramlade från en balkong. De som satt under såg något som flög förbi.”

Så Som En Direktör:

”Just den ölen döpte Helsingborgs Hembryggargille åt oss, vi försöka ha engelska namn på våra öl”

Flip Flop:

”Det är så enkelt som att jag brukar ha flip flop på mig ganska ofta.”

Janky Stout:

”Vi döper alla våra stouts med något som slutar på y. Det här är ett av de namn som folk haft mest synpunkter på. De vill rätta oss och kalla den för Yankee Stout”.

Canned Wheat:

”En av de öl vi bryggt flera gånger. Det är en referens till popbandet Canned Heat”.