Barry vill hitta en standard för hållbarhet

Barry Ness är professorn som gillar både öl och ett hållbart samhälle. Nu hoppas han kunna hitta en standard som ska gälla för svenska bryggerier.

Ness jobbar på Lunds Universitet och har fullt fokus på en hållbar utveckling av vårt samhälle. Bland annat jobbar han med ölbranschen.

– Öl har alltid varit en passion för mig, jag har varit en nörd sedan 80-talet, säger han.

Han har haft flera kontakter med skånska bryggerier och det ska fortsätta. Målet är att få till en grund som ska gälla för att producera öl på ett hållbart sätt.

– I USA och Australien finns det affärsmodeller som helt handlar om hållbarhet med solenergi, effektivt användande av vatten och grön el. Där är vi inte ännu men jag skulle vilja börja med att ta fram en standardmodell för enklare saker att tänka på, säger Ness.

Han ska inom några veckor träffa medlemmarna i Skånska Dryckesproducenter och hoppas då på att få en hel del input, och att de ska kunna gräva djupare i frågan.

– I dag fungerar det olika på olika bryggerier. Hållbarhet är viktigt för alla, men för vissa är det mer viktigt. Jag förstår att de behöver fokusera på resten av sin verksamhet också, säger Ness.

Hans arbete med ölbranschen började i augusti 2017 och nu är tanken att det jobbet ska ge bryggerierna stöd i jobbet med hållbarhet.

– Vi ska titta på hur vi prioriterar och sedan göra en lista med de viktigaste punkterna. Det här skulle kunna bli en lista som alla svenska bryggerier skulle kunna jobba efter.

Ölproduktion är energikrävande och det går år mycket vatten till exempel. Där hoppas han kunna diskutera lösningar och det gäller även för dravet som blir över efter bryggning.

Men hållbarhet handlar inte bara om den fysiska miljön. Barry Ness vill där även inkludera jämställdhet och engagemang i samhället.

Han vill inte ha något tvingande mot bryggerierna, men hoppas att intresset ska vara stort för att jobba gemensamt med denna viktiga fråga.

– Vi brukade prata om klimatförändringarna, nu kan vi se dom på riktigt. Det är dags att vi faktiskt gör någonting.