Barlind Beer satsar på större bryggverk

Jonas Barlind berättar att med det nya bryggverket blir det färre bryggningar och effektivare utnyttjande av hans jästankar.

Bild 4 av 4

Jonas Barlind berättar att med det nya bryggverket blir det färre bryggningar och effektivare utnyttjande av hans jästankar.

Med ett nytt bryggverk ska nu Jonas Barlind på Barlind Beer öka såväl effektiviteten som produktiviteten.

Barlind Beer och ägaren Jonas Barlind tar nu ytterligare ett steg i utvecklingen med ett nytt bryggverk. Det som började i svärmors garage finns numera i hamnen på Björkö i Göteborgs norra skärgård. Lite trångt börjar det bli, men en av fördelarna med det nya bryggverket som Jonas Barlind uppskattar är att det är på hjul. Efter koket kan han ställa det i ett hörn och eftersom det är byggt på höjden tar det inte så mycket plats.

– Ett vanligt tvåkärlsbryggverk hade inte fått plats här, så det är smidigt med den här lösningen, säger Jonas Barlind.

Men det finns nackdelar med konstruktionen. Han saknar att det inte längre går att se koket eftersom mäskkärlet är ovanför kokkärlet.

– Sen kan man inte tillsätta humle som vanligt utan man får hälla ner den i ett rör och spola efter med vatten, säger han.

Med det nya bryggverket mer än fördubblar Barlind Beer kokvolymen. Men det kommer inte att få lika stor påverkan på produktionskapaciteten. Där är det jästankarna som är avgörande, men det blir bättre.

– Förut kunde jag inte maxa tankarna. Bryggverket var på 200 liter och tankarna på 450 så även om jag bryggde två dagar fyllde jag dem inte.

Det nya bryggverket är officiellt på 600 liter, men enligt Barlind får man i 700 liter. Det faktum att han slipper dubbelbryggningar kommer att bespara honom mycket tid på bryggeriet, med en bryggning i veckan i stället för två. Men efter första bryggningen med det nya bryggverket tvivlade han ändå på om han gjort rätt.

– Det var min värsta bryggning någonsin och jag var kvar långt in på natten, berättar han.

Med det nya bryggverket utnyttjas nästan varje kvadratmeter på Barlind Beer, men tankar finns på att utöka med mer utrymme i Ishuset på Björkö, där bryggeriet ligger.

Men sen dess har det varit fem bryggningar till och idag brygger han sin sjunde öl på det nya bryggverket.

– Jag är nöjd, det är som bryggning på riktigt nu. Det tidigare bryggverket var byggt på förenklingar och lakningen blir en viktig del.

På sikt tänker han sig att även öka jäskapaciteten. I nuvarande lokaler går inte det, men framöver hoppas han att han ska få hyra en större del av huset som bryggeriet är beläget i.

– Det nya bryggverket ökar produktionen med kanske 15-20 procent. Sen skulle jag vilja köpa fyra jästtankar till för att fördubbla produktionen. Jag vill inte ha det för stort, men en årsproduktion på 16 000 liter är egentligen för lite för att leva på.

Han nämner livskvalitet som en viktigare faktor än pengar. Och när man står på bryggan utanför bryggeriet och ser ut över havet så kan man förstå honom.