Nu satsar Barlind efter väldigt bra 2020

I första steget har Jonas Barlind nu köpt in ett nytt bryggverk, men i planerna finns även större och fler jästtankar. Foto: Peter Lindh

Efter ett år som varit Barlind Beers bästa genom tiderna tänker Jonas Barlind nu expandera. Första steget blir ett nytt bryggverk som ska installeras i veckan.

Barlind Beer har alltså klarat 2020 väldigt bra, trots att även han drabbades av restaurangbortfallet när pandemin slog till. Och det har bland annat varit tack vare en satsning på lågalkoholöl och försäljning direkt vid bryggeriet. Totalt producerade Jonas 16 000 liter öl i det lilla bryggeriet på Björkö i Göteborgs norra skärgård och av det var nästan hälften lågalkoholöl.

– Det blev mitt bästa år hittills, räddningen var att jag satsade så mycket på lågalkoholöl direkt till kund. Just att sälja det direkt på bryggeriet blev väldigt bra. Det var i och för sig nåt jag tänkt att göra ändå längre fram, men nu drog jag igång mars och körde det i princip varje helg förra året. Nu har det blivit inarbetat bland öborna och folk kommer från stan då och då också. Det har blivit en grej att man går och handlar folköl här. Jag kunde ha valt att lansera mer på bolaget, men det här enklare och mer flexibelt. Det är inga mellanhänder och jag kan tjäna lite mycket på folköl som på starköl, säger Jonas Barlind.

– Men sen var det mitt första år året i nya bryggeriet, och jag hade ökat i vilket fall som helst även om det är svårt att veta hur mycket.

Och med ett bra år bakom sig investerar han nu alltså för att få ännu bättre år framöver. Utanför bryggeriet väntar ett nytt bryggverk på 600 liter som är mer än dubbelt så stort som det befintliga, som rullat på i sex år.

– Det blir mycket att lära sig, men det ska blir roligt. Det är ett Brewtower 600, det är två våningar och väger en hel del så det kan bli med bekymmer att få in det, men det ska gå om man lägger det ned, berättar Jonas.

Det nya bryggverket är bara första delen i hans expansionsplaner för Barlind Beer. Angränsande verksamheter kommer att minska i lokalen han håller till i och då blir det utrymme för Jonas att ha fler och större jästankar och en burkningsanläggning. Men detta sker inte än, Jonas gissar på det kan dröja ett till ett och halvt år. Fram tills dess bidrar det nya bryggverket bara till en mindre produktionsökning. Men för Jonas är det ändå värt det. Nu kan han toppa tankarna på bara en bryggning, så det blir betydligt mindre dubbla bryggningar och dubbelinmäskningar framöver för honom.

– Och om det blir färre bryggdagar för att fylla en tank så innebär det att jag kan jag ha flera tankar sen i stället. Sen har jag mina gamla jästankar och jag funderar på att använda dem också nu när jag får en effektivare bryggning.