Idlewild mångdubblar sin kapacitet

Idlewilds nya lokaler innebär en rejäl uppgradering för bryggeriet. Från ett bryggverk på 50 liter till ett på 2000 liter. Foto: Idlewild/Mattias Järelöv

Idlewild Brewing Company i Jönköping är nu på gång med en rejäl uppgradering. Från ett bryggverk på 50 liter går man till ett på 2000 liter i nya lokaler.

Trots allt har Idlewild lyckats koka rätt mycket öl på sitt gamla bryggverk. Enligt grundaren Damien Linsley producerade bryggeriet 30 000 liter förra året.

– Vi var tvungna att få upp volymen så att vi kunde köpa ny utrustning och bevisa företagets värde. Men sen är det ju så att om du tror att det tar ett år så tar det alltid två.

Expansionsplanerna vaknade egentligen redan 2018 då än vän till Damien gick med i företaget och i början av 2020 åkte Damien till Tyskland för att titta på bryggverk. Men när han kom tillbaka så var covidpandemin igång och det blev inget köp från Tyskland.

– Men då såg vi att det var en auktion på ett annat bryggeris utrustning. Det var en söndag, jag skulle bara titta och inte köpa …

Idlewild vann auktionen. I samma veva hade man en ny lokal på gång på Tändsticksområdet i Jönköping. Mindre än 100 meter från ölcafét där man brygger idag. Och efter den sedvanliga byråkratin är det nu klart och utrustningen finns på plats.

– Från den 1 januari har vi ett kommersiellt bryggeri i centrala Jönköping. Vi är lyckliga och kommer aldrig att lämna den lokalen. Det är precis vad den här staden behöver, säger Damien, som inte bara tänker sig ett bryggeri utan även viss servering och direktförsäljning av folköl.

– Vi kommer att ha ett litet utrymme för catering, men med tanke på omständigheterna och tillståndsenheten kan vi bara använda det åtta gånger per år. Annars är vi tvungna att ha kök som en vanlig restaurang. Sen kommer vi att ha folkölsförsäljning – på lördagen kan du komma till oss, se dig omkring och plocka upp lite folköl. Vi vill bygga en gemenskap, vi har funnits här i fem år och det är fortfarande många som inte vet så mycket om oss.

Produktionen i det nya bryggeriet är redan igång. Hittills har man bryggt en hazy IPA och nästa öl blir just en folköl. Mycket handlar om att skala upp recepten från det lilla bryggverket till det stora med mycket större effektivitet.

– Jag tror att vi kommer att göra 30000 liter i år även om vi har mycket utrymme och skulle kunna göra göra 200 000 liter – men just nu är det survival mode för oss. Försäljningen till restauranger har gått ner med 90 procent, men är inte värre än det är för andra, hela näringen går på knäna.