Barlind Beer växer och satsar på taproom

Det är trångt hos Jonas på Barlind Beer. Men nu blir det ändring på det när en hel hög nya kvadratmetrar blir tillgängliga för honom. Foto: Peter Lindh

Barlind Beer ska nu äntligen få mer utrymme och då blir det inte bara plats för fler jästankar, utan även ett tap room.

Det lilla bryggeriet på Björkö i Göteborgs skärgård ska bli större. Hela fem gånger större faktiskt. Vilket nog inte är en dag för tidigt, Jonas Barlind har varit trångbodd.

– Jag har fegat i så många år, nu får det vara slut på det. Nu kör vi på och sen släpper pandemin och det blir bra det här, säger han.

Det nya utrymmet är en del av ett gammal islager och i och med att Barlinds yta blir så mycket större blir det plats för fyra nya 1000-literstankar.

– Det blir ungefär en tredubbling av jäskapaciteten. Jag kommer att behålla de gamla 500-literstankarna också.

Jonas Barlind utanför bryggeriet på Björkö.

Förra året investerade Barlind Beer i ett nytt bryggverk på 600 liter och redan då fanns de nya tankarna med i beräkningarna.

– Idag går jag max på de gamla tankarna och kan inte brygga en full batch, det kan jag med det ny tankarna, säger Jonas och lägger till att det nog mest blir dubbelbryggningar för att utnytta kapaciteten fullt ut i de nya tankarna.

Förra året producerade Barlin 18000 liter öl. Nu blir det ett teoretiskt max på mellan 50000 och 60000 liter berättar han. Men dit tror han det dröjer

– Målsättningen är att dubbla till 2023 och på sikt vill jag komma upp i 50000 liter. Sen är jag nöjd. Jag strävar inte efter mer. Jag vill inte att det blir för stort och där jag håller till kan det inte bli för stort med transporter och allt annat som dras med när man ökar i volym.

– Sen vill jag ha kvar livskvaliteten. Det här är fortfarande väldigt rolig, jag har varit orolig för att det inte skulle vara kul längre när hobbyn blev ett yrke. Men på den här nivån kommer det att vara det. Så 50000 är verkligen ett slutmål.

Förutom de nya tankarna så blir det även plats för ett tap room i bryggeriet med runt 30 platser. Läget i hamnen några meter från havet är perfekt, även om det inte blir någon uteservering.

– Vi ska öppna upp väggarna mot havet med tre öppningsbara fönsterpartier så det blir väldigt ljust och kvällssol.

Förhoppningen är att både bryggeri och tap room ska vara klart till sommaren, men helt säker är Jonas inte.

– Prio är att få in de nya tankarna, men jag kommer att jobba för att få även serveringen klart till sommaren.