Hultkrantz lämnar vd-stolen på Stigbergets

Nils Hultkrantz vill inte vara VD längre på Stigbergets, så nu ska han ha en friare roll i framtiden.

Nils Hultkrantz på Stigbergets lämnar den vd-stol han knappt ens vill medge att han sitter på. Nu ska en ny vd rekryteras för att klara det växande företagets behov.

Det står vd i mejl från Nils Hultkrantz på Stigbergets, och till slut bekräftar han att han faktiskt är formell vd. Men det är inte något han känner entusiasm inför och nu är beslutet taget om att Stigbergets ska ta in en extern vd för första gången.

– Vi har pratat om det här i två år. Vi behöver få in en duktig chef, som tycker om att vara chef, för att jobba med organisation, planer, budget …

Men det handlar inte om att Nils Hultkrantz ska dra sig tillbaka.

– Precis tvärtom, vi gör det här för att jag ska kunna hålla på tills jag blir gammal, säger han.

Nu ska han koncentrera sig på det han tycker är roligt i stället.

– Vi ska avgränsa mitt jobb så att jag kan göra ett bra jobb. Jag kommer att jobba mer med systembolagsförsäljning, produktutveckling och annat som jag gör redan idag, men med större fokus, säger han.

– Tillsammans med Richard kommer jag också att engagera mig i verksamhetsutvecklingen med servering på Ringön, Varvsgatan och andre grejor som kommer sen.

Richard, är Richard Simonson, en annan av delägarna och han och Nils Hultkrantz har delat på mycket av det som en vd gör hittills.

– Det har fungerat, men jag och Richard är helt outbildade i att driva företag, vi är autodidakter. Men ju större företaget blir, desto mer ansvar blir det och desto fler saker att hålla i luften.

– Jag är ingen vidare bra chef. Jag är för snäll, mesig, konflikträdd … och framför allt hinner jag inte vara en bra chef även om jag vill.

Stigbergets Bryggeri ger ofta intryck av att vara väldigt fritt där spontana idéer lätt får fäste och blir verklighet. Är han inte rädd för att den kreativa friheten försvinner med en professionell vd?

– Det är en oro som alla inklusive jag och Richard har och det är därför vi har dragit oss för det. Det är klart att med mer struktur och ordning tappar man lite autonomi, frihet och flum. Men vi har snackat igenom det här med hela arbetsgruppen och med facket. Vi vill ha en väldigt öppen process både vad gäller rekryteringen och sen även i styrelsearbetet. Det ska finnas en transparens.

– Vi är inte ute efter att jobba mot våra anställda, vi vill fortsätta att jobba tillsammans med dem. Men ett större företag behöver en kompetent ledning. Det är en stor förändring och vi har varit igenom många såna. Det gör alltid ont att ändra på saker, det ska man inte blunda för, men jag tror att det här är bäst för alla – inklusive mig.

Efter sommaren ska tjänsten vara tillsatt och i samband med detta kommer Stigbergets även att ta in externa medlemmar i styrelsen.