Axel lyfter fram ett bryggeri i Stockholm

Sommar 2021

Axel Hagman svarar på våra sommarfrågor. Foto: Peter Lindh.

Axel Hagman hittar sitt svenska favoritbryggeri i Stockholm. Det och mer berättar han om i vår sommarserie.

 

Axel Hagman jobbar på Beerbliotek och här är alla hans svar.

1. Vilket svenskt bryggeri har imponerat mest på dig under året? Motivera.

–  Det blir svårt att bara välja ett svenskt bryggeri, många som visat framfötterna och utvecklats på lovande vis. Men Stockholm Brewing har verkligen glänst med sitt surölsprogram och sina lageröl. Att de strävar efter att göra de öl som kanske inte är de enklaste eller att ha en uppsjö av hazy ipor.

2. Tror du att svenskarna kommer att gå på krogen igen i samma utsträckning som före pandemin när restriktionerna är borta? Hur kommer kroglivet att se ut?

– Jag tror att folk kommer ha ett uppdämt behov av att vara ute, något jag märkte redan nu när restriktionerna lättades något, va ett jäkla liv från min närmaste krog. Men jag tror också att det kanske skiftat lite nu, att man hellre kommer att gå ut lite tidigare för att komma hem lite tidigare. Jag vet att jag själv har börjat uppskatta det.

3. Vad ska bli eller har varit det bästa med sommaren 2021?

– Jag kommer njuta mycket av semestern, hoppas bara det kommer vara fint väder. Men gott att kunna umgås med vänner och familjen utan hinder.

4. Vilka tre öl skulle du ta med dig till en öde ö?

– Det är på sätt och vis lite svårt att bara välja tre öl att ta med, har en hel del öl som jag älskar. Men ett utplock kan jag försöka mig på, så utan inbördes ordning: Anchorage Brewing Co. – The Ghost In Their Eyes. Gillar alltid Anchorage’s öl, men denna var magisk. Dels balansen mellan brett och humle, dels för att jag drack den på min 30-årsfest, så den väcker goda minnen. Birra Baladin – Xyauyù. Det här är mitt favorit-barleywine, så sjukt fin komplexitet. Och du kan njuta av ett glas hur länge som helst. Kan vara lite skrämmande med en halvliter 14% öl, men med vänner så känns den bara bättre. Beerbliotek – Amizing Maize. Jag är kanske lite självgod när jag väljer min egna öl, men just nu så är det den öl som tickar av allt det jag vill ha, och jag är väldigt nöjd med hur den gör sig. En låg procenthalt, en enkelhet utan att den blir simpel och en balanserad fräschhet som gör att den inte tar över allt det andra du vill njuta av. Men på en öde ö så kanske den inte görs sig så bra då …

5. Vilken är din favoritkombination när det gäller mat och öl?

– Mat är ju faktiskt ganska så jäkla gött, brukar inte ha öl eller alkohol till när jag äter. Men några parningar har man ju klurat ut. Så vi kör nåt enkelt, en bakad camembert med lätt rostat lantbröd och till det en krämig lager, typ Gänstaller Kellerbier.