Tempel Brygghus gör satsning på sprit

Arvid Landgren och hans Tempel Brygghus satsar på destillerade drycker. Foto: Ronny Karlsson.

När Arvid Landgren på Tempel Brygghus var föräldraledig så bytte han inte bara blöjor. För att få intellektuellt stimulans skissade han på en destillationsapparat. Nu när han börjat jobba igen lanseras den första spriten.

Brännaren, som har en kapacitet på 250 liter, ritade han klart hemma under föräldraledigheten och när han kom tillbaka byggde de den på bryggeriet. Sedan dess har det kokats sprit på Tempel och de första varianterna släpptes på Systembolaget den 6 april.

– Vi släpper de första idagarna, en vodka milt smaksatt med citrus, en gin, inte smutta-på-gin utan en gin och tonic-gin och en calvados som inte får kallas calvados så har döpt den till Tempeldos, berättade Arvid Landgren när vi pratade med honom förra veckan.

Spriten som inte får heta calvados har gjorts med äpplen från närområdet.

– Vi samlade in två ton äpplen från ett område inte längre än en kilometer från bryggeriet och skaffade en pressutrustning. Och sen pressade och jäste vi själva.

– Det blir mindre än man tror. Av årets skörd av äpplen blir det 200 flaskor till Systembolaget. Men tanken är att vi ska göra mer i höst. Vi hade en ganska skoj blandning äpplen: övermogna sommaräpplen, mogna höstäpplen, omogna vinteräpplen plus vildäpplen – hela rangen.

En gin, en vodka och en calvadosliknande sprit som inte får kallas calvados har kommit fram hittills från Tempel Brygghus.

Framöver blir det fler spritsorter, bland annat en akvavit som släpps i maj.

– Det blir en säsongsakvavit, vi kommer att släppa en på sommaren och en på vintern.

Det faktum att Tempel Brygghus nu gett sig in i en ny bransch har även inneburit att man fått göra ett omtag med sin design.

– Vi har en helt ny grafisk profil, men det blir bara för spriten, även om den blev så snygg att jag var sugen på att ha den för hela Tempel Brygghus.

Tidigare har även ett flertal andra bryggerier satsat på sprit. Gammelbacka i Karlskoga är ett exempel, Dugges i Göteborg ett annat.