André ser fram emot en lugn sommar

SOMMARFRÅGOR 2020

Andrè Ek svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

André Ek från Brekeriet ser fram emot en lugnare sommar än vanligt. Det och mer berättar han i vår sommarserie.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?
– Vår försäljning till HoReCa-marknaden har i princip varit helt död och så även vår export eftersom vår stora exportländer haft ännu större restriktioner. Samtidigt har vår försäljning hos Systembolaget ökat och jag tror även en fått upp ögonen för våra produkter under denna perioden, när vår öl haft större spridning.Vi har vidtagit en del åtgärder utöver produktionsstopp. Däribland har vi numera öppet på bryggeriet varje vardag mellan 8-16, för försäljning av lätt- och folköl och kimchi. Vi har också en webbutik med allehanda öl och annat till försäljning. Den har blivit populär och vår folköl har tagit slut snabbare än vi har hunnit producera ny.Vi har också släppt ett gäng olika mixpacks via Privatimport på Systembolaget. Det har varit stort intresse, så det kommer vi troligtvis fortsätta med trots att vi nu ser en ökning i försäljning på de övriga marknaderna.
2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Det har varit ganska skönt att inte behöva åka på event var och varannan helg och så kommer det vara även i sommar. Öl i trädgården är inte fy skam! Det ska dock bli kul att åka på event och snacka skit med öldrickare och andra i branschen till hösten när jag hoppas det blir möjligt igen.
3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?
– Oj, ingen aning faktiskt. Troligtvis något från Remmarlöv eller Benchwarmers. Det har inte blivit överdrivet många pubbesök under pandemin men båda deras öl går att hitta på mitt lokala Systembolaget och avnjuts ofta i ovan nämnda trädgård.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Nej, det tror jag inte. Trots påtryckningar från många håll tror jag alltid att det något vaga ”folkhälsoargumentet” kommer vinna.
5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?
– En middag med Jeff från Jester King, Jean från Cantillon och Tomme från Lost Abbey hade nog kunnat bli en trevlig och lärorik afton. Och om jag lyckas rota fram två stolar till så får mina bröder vara med. Det är de värda efter allt slit!