Anders tror på fler taprooms i Sverige

Sommar 2017

Anders Granberg på Örebro Brygghus tror på fler taprooms I Sverige, Det och mycket annat berättar han i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?

– Tror det var någon brittisk realale. Kommer inte ihåg exakt faktiskt. Borde varit någon bitter på cask i England. Minns iaf att jag nästan uteslutande köpte brittisk ale både på bolaget och krogen.
2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
– Surt givetvis. Gärna Cantillon såklart men finns ju så mycket annat bra surt nu, inte minst från Sverige. För att mildra halsbrännan varierar jag mig med en brettad, fatlagrad saison.
3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
– Oj. Otroligt stolt och nöjd över alla våra öl och vad vi åstadkommit på ett år sedan vi började. Måste man välja en? Jag får väl dra till med vår Gose ”What Gose Around…” som förutom havssaltet är grundölen i alla våra Berliner weisses och har en stor arom trots sin enkelhet och få ingredienser. Laktobacillerna och surningen sätter stor prägel på alla våra surisar och i What Gose Around… får den ännu större plats.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

– Jäkla svår fråga. Håller ju Brekeriet mycket högt. Brewski och Beerbliotek är andra favoriter. Sahtipaja gör mycket bra grejer och räds inte att experimentera. Det gillar jag.
5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
– Fortsatt ökning av surt och frukt om än i liten skala. Fat kommer mer också tror jag. Tittar man på den stora bilden så kommer nog Taprooms, öppet-hus, AW på bryggeriet, bryggpubar att öka. Om sedan gårdsförsäljningen görs tillåten – ja då vet jag inte var det slutar? Folköl och lättöl kommer nog öka rejält också. Inte minst så länge gårdsförsäljning av starköl inte är tillåten.
6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
– Min fru. För att hon står ut med mina galna öl-idéer och stöttar mig i mitt yrkesval de många timmarna på bryggeriet till trots. Sen lägger jag till någon bryggare också. Finns ju sjukt många man skulle vilja träffa. Det gångna året har jag fått möjligheten att träffa mängder av stora ikoner inom bryggarbranschen. Jag drar till med Armand Debelder på Drie Fonteinen! Han har jag aldrig träffat och han gör förstklassig lambik!