Daniel hittade sin öl under USA-turné

Sommar 2017

Turnélivet i USA fick Daniel Svensson att få upp ögonen för Sierra Nevada och annan öl. Det berättar han i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?

– Det var Sierra Nevada Pale Ale. Vi började turnera i USA med In Flames strax före millenieskiftet och hade Coors light, miller, budweiser etc. på våran turnérider och vi hinkade i oss mängder av dessa öl. Titt som tätt dök det upp gröna lådor med en annan öl som vi provade och ratade illa kvickt. Den var alldeles för fruktig och konstig så den ratades snabbt. Men vid nåt tillfälle var alla andra öl slut och nöden har ju ingen lag som sagt, så vi tvingades dricka de här flaskorna med grön etikett, man kunde ju inte vara torrlagd. Det dröjde inte länge innan jag uppskattade smaken och förstod hur öl egentligen skulle smaka.
2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
Då får det bli nåt ljust och krispigt förstås. Jag skulle nog ta med mig en Landsort Lager från Nynäshamns Ångbryggeri.
3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
Jag är väldigt nöjd med vår senaste release på SB Rye-Rye. Den sticker ut lite i bruset bland alla nya NEIPOR på något sätt. Det görs så många bra sådana nu, speciellt i GBG-området så våran Råg-IPA kommer ganska lägligt tycker jag. Den är i grunden lite mer en old-school west coast IPA med mer bett i beskan, en svhysst pepprighet från rågen. Den är ljusare än en klassisk råg-IPA och har hög hinkabilitet.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?

Det finns väldigt många bryggerier som håller hög klass nu, men jag väljer Stigbergets för de är outstanding just nu när det kommer till de öltyperna jag helst dricker.
5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
Svårt att sia om. Det man kan tro är ju att det kommer bli svårare för de minsta bryggerierna att komma in på Systembolagets hyllor. Det finns helt enkelt inte plats för alla. Det i sig medför väl iofs att kvaliteten kommer höjas på SBs sortiment framgent. Sedan är det väl inte så högt odds på low-abv marknade kommer växa med fler specialiserade butiker inom det segmentet. Även krogarna köper in mer och mer folköl t.ex. Det finns en stark efterfrågan på smakrik öl med låg alkoholhalt, helt klart.
6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
Det hade varit intressant at ta en öl med Donald Trump och se vad det är som rör sig i den skallen egentligen