Ny ölserie ska lyfta Örebro Brygghus

Anders Granberg ser fram emot en hel del nya öl på Systembolaget under våren. Foto: Montage.

Tio nya öl fram till sommaren. Nu ska Örebro Brygghus satsa rejält på att nå kunderna som gillar att prova nyheter på Systembolaget.

 

Ölen samlas under namnet The Try Out´s och de fyra första ölen har precis kommit ut på Systembolaget.

– Nya öl är populärt, folk vill ha nyheter hela tiden. Vi har även en kundkrets som köper samma öl varje vecka, men det är roligt för oss att också kunna göra nya öl, säger Anders Granberg på Örebro Brygghus.

Under tisdagen släpptes de fyra första ölen i den nya serien.

Berry Sour Beer:

– En kettle sour med fyra olika bär och en ganska hög syra som vi brukar ha i den här typen av öl.

Gose On Berries:

– Här är det tre olika bär som ger smak och vi har en ganska distinkt sälta.

Kveik IPA:

– Vi har en kveik-jäst som vi tagit fram här på bryggeriet och sedan är det ganska rejält med humle i den. Vi har använt sabro i torrhumlingen.

Saision:

– Här har vi en helt ny jäststam som vi är mycket nöjda med. Det är en ganska clean saison.

I maj kommer tre nya öl i serien och i juni ytterligare tre. Samtidigt är Granberg medveten om att det är trångt på Systembolagets hyllor och att det finns öl som stoppas när nyheterna blir för många från ett och samma bryggeri.

– Vi vet att det kommer att göras en bedömning av hur många öl vi har på Systembolaget och även hur bra de säljer. Men vi har börjat med att plocka bort en del av de öl som inte säljer lika bra längre.

Målet är också att de nya ölen för april ska hinna sälja slut innan nästa laddning med nyheter presenteras.

– Vi gör ganska små batcher av en del av ölen. Vår kveik-IPA bryggde vi bara 300 liter av, det är nästan ingenting. Normalt sätt brygger vi 2000 liter av varje öl.

Han räknar med att intresset för nya öl ska göra att man kan låta serien leva vidare under en längre tid.

– Jag förstår att det är trångt hos Systembolaget, men samtidigt är det vår enda säljkanal i dessa tider. Dessutom är det svårt att veta när det inte finns några tydliga regler för hur många öl man får ha på hyllorna, menar Granberg.