Pubarna blåsta på 85 miljoner pints

Brittiska pubarna hade gärna haft öppet under påskhelgen. Foto: Pixabay.

85 miljoner pints. Så mycket öl skulle det ha sålts under en normal påskhelg på de brittiska öarna. Men den gångna helgen såldes inte en enda.

Det är andra påsken i rad som de brittiska pubarna håller stängt, och det har kostat, precis som det kostar varje dag som nedstängningen fortfarande är ett krav.

Pub-branschen hade hoppats på att få öppna tidigare än 12 april, som nu är datumet som gäller. Under påsken ökar normalt sett försäljningen rejält. På fyra dagar, från fredag till måndag, skulle man troligen ha sålt runt 85 miljoner pints på pubarna om man haft öppet som vanligt.

Det skulle ha inneburit runt 325 miljoner pund i intäkter för de hårt ansatta brittiska pubarna.

Nu närmar sig ändå en nyöppning för ungefär en tredjedel av landets cirka 40 000 pubar. Det handlar om de pubar som har platser utomhus, för det är där som man får öppna först. Övriga pubar får vänta till senare i år, och det gäller även servering inomhus på de pubar som öppnar på måndag.

21 juni ska alla pubar kunna ha öppet både inomhus och utomhus, men det finns en viss oro för att smittoläget ska göra att det datumet ska flyttas fram.