Anders fick fart på ölintresset i Lübeck

Sommar 2017

Anders Wendler på Nya Carnegiebryggeriet har en lång ölkarriär. Men allt började i tyska Lübeck. Det berättar han om i vår sommarserie.

1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Vad var speciellt med den ölen?
– Lübsch Pils och Lübsch Schwarzbier från ett litet mikrobryggeri i rådhuskällaren i Lübeck. Vi firade min pappas födelsedag och atmosfären och ölen vad fantastisk. Där fick jag sedan mitt första bryggarjobb.

2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
– Strand, öde ö eller var som helst, så tar jag helst med vår Kellerbier.

3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
– Med risk för att låta tjatig så blir det nog vår Kellerbier. Den är inte helt olik den pils som fick upp mina ögon för craft öl. Jag tycker om den för den passar in i alla sammanhang. Sedan är jag även väldigt svag för schwarzbier, så jag får nog ta med vår Ljusslingan också.

4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
– Omöjligt att säga. Jag beundrar alla bryggerier där passion och klokhet går hand i hand.

5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
– Jag tror att takten på nystart av bryggerier kommer att minska. Jag hoppas och tror att alla de bryggerier som kommit igång fortsätter att kämpa och vara kvar. Ölälskare kommer att vilja att deras favoritöl smakar lika från gång till gång. God och jämn kvalitet blir ännu viktigare.

6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
– Faktiskt min fru Camilla. Det blir långa dagar och kvällsarbete hemma när man jobbar på ett litet bryggeri. Skönt att hinna ikapp lite i sommar med en god öl tillsammans.