Här hittar du pärlorna i Amsterdam

Sean Schoenmaker på BeerTemple, ett av Amsterdam bästa ölställen. Foto: Ronny Karlsson

Amsterdam är en pärla för den ölintresserade.
Variationen på de olika pubarna är stor, och det är inte svårt att planera en riktigt bra ölrunda i stan.

Beernews tog en långrunda och sätter här betyg på de mest populära ölhaken.

Läs recensionerna

Arendsnest i Amsterdam har 50 kranar, alla med holländsk öl. Foto: Ronny Karlsson

Proeflokaal Arendsnest

Adress: Herengracht 90, Amsterdam.
Betyg: 8/10. Grymt bra på holländsk öl. Hit ska du gå om du är i Amsterdam. Kansker blir den genomgående kvaliteten lite lidande med så många små och nya bryggerier samlade.
Mitt ölval: Noordt Waart. En holländsk saison som jag gillade. Gräsig med lite parfym och nästan lite funkiga toner. Definitivt en spännande öl.

Ännu en del av Peter van der Arends ölsatsning i Amsterdam. Inte så svårt att räkna ut med tanke på namnet kanske. Om du är nyfiken på holländsk öl är detta paradiset. 50 kranar och alla med holländsk öl. Det ger givetvis ett brett och spännande utbud, även om jag saknade De Molen vid mitt besök.

Det här stället har ett modernare touch och hela bardelen är byggd med koppar i fokus. På väggarna runtom hänger tavlor och skyltar från gångna tider.

Servicen funkar riktigt bra, jag uppskattar när gästerna får ett litet smakprov innan de bestämmer sig för vilken öl som ska köpas.

Hamnar du här när det är fint väder går det alldeles utmärkt att sitta utanför, precis vid en av stadens väldigt många kanaler.

Dela recensionen om Proeflokaal Arendsnest

Bryggeripuben De Prael impionerar med elva egna öl på kran, men den riktiga känslan saknas tyvärr. Foto: Ronny Karlsson

De Prael Proeflokaal

Adress: Oudezijds Armsteeg 26, Amsterdam.
Betyg: 6,5/10. Jag gillar verkligen bryggeripubar, men det här stället känns inte som en sådan. Kanske lite för opersonligt för att passa mig.
Mitt ölval: De Prael IPA.

En bryggeripub med elva egna öl på fat. Det imponerar verkligen. Men på något sätt blir det aldrig riktigt mysigt, och ölen håller bara hyfsad klass. Ganska mycket folk den här tisdagskvällen och servicen var snabb och effektiv. Jäklar vad många som jobbade, det var så många att de nästan sprang i vägen för varandra. Stället borde kunna kännas mer som en bryggpub. Nu fick jag känslan att det var en ständigt pågående after work.

Dela recensionen om De Prael Proeflokaal

De Pilsener Club i Amsterdam påminner mycket om de klassiska ölstugorna i Prag. Foto: Ronny Karlsson

De Pilsner Club

Adress: Begijnensteeg 4, Amsterdam
Betyg: 5,5/10. Gör inga längre omvägar för att hamna här, men skulle du göra ett besök kommer du få dricka öl i en charmig miljö.
Mitt ölval: Gulpener Ur-Bock. En ganska trevlig maltig bekantskap. Brödig med lätta grästoner och en ganska skön humlig efterbeska.

Okej, med Heineken-skyltar utanför kanske detta inte började så bra. Och De Pilsner Club är kanske ett ställe du mer ska besöka för atmosfären än för ett fantastiskt ölutbud.

Hela stället andas tjeckiskt ölhak, det är slitet på ett charmigt sätt, mörkt trä dominerar i interiören och lite känns det som en resa ganska många år tillbaka i tiden.

Detta är också en ölbar som inte har en bar. Du beställer vid bordet och kranarna är placerade i ett litet rum bredvid innanför själva öllokalen.

Jag gjorde mitt besök en ganska tidig tisdagseftermiddag i september och det var inte många besökare där då.

De Pilsner Club har åtta kranar, och flaskutbudet är ganska okej. Fokus på holländska öl och räkna inte med att hitta fatlagrade stouts här.

Dela recensionen om De Pilsner Club

Bierkoning är ett paradis för ölälskare, med flasköl från väldigt många olika länder. Foto: Ronny Karlsson

De Bierkoning

Adress: Paleistraat 125, Amsterdam
Betyg: 8/10. Givetvis värt ett besök. Du kan gå här riktigt länge för det finns att välja på. Se till att inte resa med enbart handbagage som jag… :)
Mitt ölval: Reste denna gång med enbart handbagage, så det blev inga inköp att plocka med till Sverige. Köpte däremot en flaska Cloudwater Session IPA Simcoe Centennial till hotellrummet. Gott humlig, men var bryggd i mitten av juni och hade kanske tappat en del av humleprofilen.

Amsterdams i särklass bästa ölbutik. Här kan du gå riktigt länge och botanisera bland öl från i princip hela världen. Givetvis fokus på holländska öl, men inga probklem att hitta kul flaskor från USA, England, Italien eller för den delen Sverige. Brekeriet hade nämligen en egen hylla i butiken.

Det är inte billigt, men heller inte några överpriser. De amerikanska storflaskorna från Bruery till exempel låg runt 22 euro, och de ölen är ju inte direkt gratis i Kalifornien heller.

Butiken är i tre våningar och det är på den undre våningen du hamnar om du gillar suröl.

Servicen känns bra, du lär få svar på dina frågor. Pratade en del med Barry Meester som jobbade under mitt besök. Det var intressant att han hade ungefär samma problem som alla andra i världen. Nämligen att få tag på Cantillon-öl.

Dela recensionen om De Bierkoning

Cafe Belgique är ett mysigt ställe med en hel del stammisar. Men ölutbudet matchar inte de bästa i Amsterdam. Foto: Ronny Karlsson

Cafe Belgique

Adress: Gravenstraat 2, Amsterdam.
Betyg: 5/10. Jag hade det trevligt och det var lätt att komma in i konversationen runt bardisken. Men ölutbudet är ganska ordinärt och jag kan tänka mig att det blir väl trångt på sena kvällar och helger. Du hittar en hel del andra ställen som bör prioriteras.
Mitt ölval: Gollums Precious IPA. En helt okej IPA med fruktiga toner. Kanske lite väl maltig. Traditionell IPA.

Ett ganska litet ölkafe med åtta kranar. Ölutbudet är hyfsat varierat utan att bli alltför spännande. Trångt även en tidig tisdagskväll, och en hel del personer satt även på den lilla uteserveringen.

De gamla ölskyltarna fanns på väggarna även här, känns som att du inte kan driva en pub i Amsterdam utan de tavlorna. Bra och trevlig service.

Dela recensionen om Cafe Belgique

In De Wildeman har en atmosfär som får besökarna att vilja stanna länge. Både Jelle Huitink och Simon Fokkema är anställda på puben. Foto: Ronny Karlsson

Bierproeflokaal In De Wildeman

Adress: Kolksteeg 3, Amsterdam.
Betyg: 9/10. Dom har inte flest öl, men sammantaget med historien och mysfaktorn har detta ställe att du behöver. Om jag bara fick gå på en enda pub i Amsterdam skulle detta vara mitt val.
Mitt ölval: St Bernardus 12. Jag provade även ett par av jubileumsölen, men det är svårt att inte beställa St Bernardus 12 när den finns på fat. En av mina absolute favoritöl med oceaner av smaker som alla harmoniserar med varandra.

Nu pratar vi historia. Jag fick en mycket intressant genomgång av husets historia av Simon Fokkema. Han har jobbat på In De Wildeman i 21 år, men huset har stått där i drygt 300 år.

Det byggdes 1690 och var under mycket lång tid ett destilleri. På 1970-talet blev det konkurs och på 80-talet skapade in De Wildemans. Puben hade nyligen sitt 30-årsjubileum och fortfarande fanns fyra olika jubileumsöl på fat.

Det här stället har en otrolig mysfaktor med inredning i trä, mysig bar och gott om deltaljer i inredningen som skapar en skön stämning. Man liksom bara blir kvar här, och det är mycket trevligt.

18 olika kranar med mycket varierat utbud. Även en hel del flaskor, bland annat från Tommy Sjef.

Dela recensionen om Bierproeflokaal In De Wildeman

Sean Schoenmaker på BeerTemple, en av fyra ölbarer i Amsterdam som ägs av Peter van der Arend. Foto: Ronny Karlsson

BeerTemple

Adress: Nieuwezijds Voorburgwal 250, Amsterdam
Betyg: 8,5/10. Missa inte detta om du är i Amsterdam. Du kommer hitta nya spännande amerikanska öl, det kan jag lova.
Mitt ölval: Stillwater Vacuum. Fräsch och balanserad black IPA med choklad. Lakrits och kakao blandat med skön fruktig humle. Mycket drickbar, den försvann ganska snabbt under mitt besök.

En ganska mörk bar med jäkligt mycket amerikansk öl. Jag räknade till 30 kranar och merparten av kranarna har amerikansk öl. Bagby, Stillwater, Upright, Mike Hess och Boulevard var några av bryggerierna som hade öl påkopplat vid mitt besök.

Här är förstås svårt att inte trivas om du gillar jänkar-öl. Flaskutbudet går inte heller av för hackor, och hela väggen bakom baren är en stor flasklista.

Snackade en längre stund med barntendern Sean Schoenmaker och det blev ett trevligt samtal. BeerTempel är ett av fyra ölställen i Amsterdam som ägs av Peter van der Arend och målet är att varje ställe ska ha sin egen profil. Det amerikanska temat på BeerTemple går inte att missa.

Dela recensionen om BeerTemple

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Här hittar du pärlorna i Amsterdam

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer