Leeds Beer Festival värd besöket

Bildspel

Bild 1 av 14

Claire Denton och Suzi Lester var två av besökarna på festivalen.

Leeds är kanske inte känt som den mest hajpade ölstaden i världen. Men att arrangera en festival kan de verkligen. Bra lokaler, mycket folk och riktigt god öl blev det under mina tre dagar på festivalen.

Mitt första besök på Leeds Beer Festival blev mycket trevligt. Bra väder och mycket god öl är en kombination som funkar riktigt bra.

Festivalen anordnades i Leeds Town Hall. En rymlig och ganska vacker byggnad som var ganska annorlunda mot de flesta festivallokaler jag varit i innan.

Festivalen var uppdelad i tre olika avdelningar. Ute fanns cirka tio bryggerier i ett stort tält, och där samsades man med ganska många olika matförsäljare.

Den stora lokalen var inne i Leeds Town Hall. En stor och pampig lokal med mycket utsmyckningar och rejält högt i tak. Sämst lokal hade man kanske valt för de internationella gästerna. I en varm och ganska trång lokal en trappa ner samsades bryggerier som Jopen, Mikkeller, Warpigs och Lervig.

Festivalens fem bästa öl:

Struise Van Pouck Stout: En riktigt tung stout på 13 procent och med oceaner av smaker. Rostat med mycket kaffe och sköna smaker från konjaksfaten. Verkligen en impy i världsklass!

Lervig/Hoppin Frog Sippin Into Darkness: När de här två bryggerierna får leka tillsammans och göra en imperial stout kan man vara säker på att det blir bra. Tungt men lent som sammet och mycket välbalanserat. Inte det minsta spritigt trots den höga alkoholhalten. Det sägs att bryggarna från Hoppin Frog inte haft möjlighet att testa den här ölen ännu. De har missat något…

Cloudwater DIPA v6: Helt fantastisk tropisk dubbel-IPA med skön beska, ananas, citrus och en hel del mango. Nio procent utan att vara det minsta spritig.

Beavertown Tempus Project Barrel Aged Spresso: Kaffestout med ganska beskt kaffe och en hel del mörk choklad. Tungt och gott.

Mondo Geronimo: Dubbel-IPA med skön tropisk fruktighet och en bra balanserad maltbas. Riktigt god utan att vara extrem.