Manchester – inte bara fotboll

Nicole Gilchrist på Marble Arckh Inn i Manchester. Foto: Ronny Karlsson

Säg Manchester och de allra flesta tänker fotboll. Men anledningarna till att tänka öl blir allt fler. En ölrunda i Manchster är en varierad upplevelse och pubkulturen ser ut att må riktigt bra. Beernews promenerade runt en dag i staden och samlade följande intryck.

Läs recensionerna

Port Street Beer House

Adress: 39-41 Port Street, Manchester.
Betyg: 7.5/10. Det är bra här, absolut. Men någonstans saknar jag något för att den rätta stämningen ska infinna sig. Kanske skulle stället behöva ha lite mer själ. Hur man nu skapar det…
Mitt ölval: Buxton Mango Tangerine IPA. Ren och fruktig IPA med en hel del apelsin och mangotoner. Friskt humligt, Buxton är ett stabilt modernt bryggeri.

Modern pub med ett bra utbud. Bra kvalitet på de casks jag fick provsmaka. Trevlig service och ganska stort så det blev aldrig trångt även om det fyllde på med folk vid 17-tiden.

Problemet är att det här stället hamnar i ett slags gränsland mellan engelsk traditionell pub och något modernare pubar. Kanske trodde jag att det skulle vara ännu bättre efter att ha läst betygen på ratebeer.

Dela recensionen om Port Street Beer House

Piccadilly Tap

Adress: Gateway House, Station Approach, Manchester.
Betyg: 6/10. Det här stället har ett bra ölutbud, men det hjälper inte om du får vänta i evigheter vid baren.
Mitt ölval: Adnams Ease Up Adnams var en tidig favorit hos mig, och de fanns bland annat på Systembolaget. Det här är en okej öl, varken mer eller mindre. Hyfsad maltbas och okej fruktig humle.

Hamnade här vid 17.30 och det var gott om afterwork-firande människor på plats. Då funkar det inte att bara ha två personer i den stora v-formade baren. Jag väntade väldigt länge på min första öl och var inte ensam om det.

25 öl, varav sex på cask. Utbudet känns intressant och det fanns även en del cider. Ganska modernt och den v-formade baren var udda.

Dela recensionen om Piccadilly Tap

Nicole Gilchrist på Marble Arch Inn ,lockade gärna med smakprov inför en beställning. I bakgrunden Lisa Norish. Foto: Ronny Karlsson

Marble Arch Inn

Adress: 73 Rochdale Road, Manchester.
Betyg: 8/10. Definitivt värt ett besök. Bra service och god öl. Jag gillar när det är tydligt fokus på lokal öl.
Mitt ölval: Marble Howgate & Kemp En välhumlad IPA utan att vara extrem. Citrus och lite tropiska toner gör ölen väldigt behaglig. Det var inga problem att avsluta den ölen…

En traditionell pub med den typiskt brittiska interiören. Puben fokuserar mycket på öl från Manchesterbryggeriet Marble. Cirka tio öl är påkopplade från det bryggeriet, och även lite annat finns att smaka.

De trevliga tjejerna i baren erbjöd smakprov innan jag köpte något, det är något jag uppskattar. Det här stället är populärt och redan vid 14.30 en onsdag är det ganska fullt runt borden.

Jag lyckades hitta ett litet bord och även om det var mycket folk så blev det inte alls stökigt. Kan dock tänka mig att fredags- och lördagskvällar kan bli ganska högljudda här.

Dela recensionen om Marble Arch Inn

Knott Bar

Adress: 374 Deansgate, Manchester.
Betyg: 7/10. Hade gärna varit här senare när det varit mer folk, men jag gillar lokalen och utbudet är stabilt.
Mitt ölval: Shin Digger West Coast Pale. Ett nytt bryggeri från Manchester. Det här var tropiskt och ganska humligt med en lagom balans från malten. Riktigt gott.

Dagens första stopp, cirka 20 minuters gångväg från Manchetser Piccadilly. Den här puben ligger under ett järnvägsspår och du kan se delar av de gamla tegelvalven inne i puben. 28 kranar, varav åtta casks. Ungefär hälften är fasta kranar men du hittar också lite Brewdog samt cask från Thornbridge och Magic Rock.

Trevlig service och väldigt lugnt en onsdag runt lunch.

Dela recensionen om Knott Bar

Ryan Smith erbjuder en hel del olika cask på Crown and Kettle. Foto: Ronny Karlsson

Crown and Kettle

Adress: 2 Oldham Street, Manchester.
Betyg: 6,5/10. Jaga inte livet ur dig för att hamna här, men funkar bra för en eller ett par öl.
Mitt ölval: Wylam Galatia En välhumlad casköl, ganska fruktig och uppfriskande.

Alltså här blir det pluspoäng redan från start. Spelar man låtar med klassiska hårdrocksbandet Rainbow så ligger man bra till hos mig…

En riktigt trevlig pub med högt till tak. En annan gäst, som jag mötte för tredje puben i rad, berättade att det brunnit i puben för länge sedan och i taket fanns faktiskt tydliga spår av det.

Här fanns 19 kranar och nio av dom var cask. Dessutom ett spännande utbud på burk och flaska.

Bra service och inga problem att få lite smakprov om man var nyfiken på någon öl.

Dela recensionen om Crown and Kettle

Cask

Adress: 29 Liverpool Road, Manchester.
Betyg: 6/10. Ett helt okej ställe. Men det kryllar av pubar i Manchster som är det.
Mitt ölval: Slightly Foxed Slightly Foxed (ja, ölet heter alltså som bryggeriet). Frisk med ganska mycket frukt och humle. Gott om smaker för att vara på bara 3,8 procent.

Ganska typiskt brittisk pub. Ganska enkel inredning, en bardisk som börjar direkt vid dörren och ganska gott om sittplatser. Gästerna dricker en öl och läser sin tidning, det är tyst i lokalen.

Cirka 20 kranar räknar jag till varav fyra cask. Goose Island IPA var kanske den öl som stack ut mest vid mitt besök.

Dela recensionen om Cask

Cafe Beermoth är inte bara öl på fat. Det är ölflaskor som lampor och humle i taket. Hela stället andas verkligen öl. Foto: Ronny Karlsson

Cafe Beermoth

Adress: 40 Spring Gardens, Manchester.
Betyg: 8/10: Här trivdes jag verkligen. Återvänder gärna, den här känslan skulle finnas på fler ställen.
Mitt ölval: En helt okej IPA men kanske aningen för maltig för min smak. Ren och snygg öl men saknar en riktigt tydlig humleprofil.

Hoppsan, det här var annorlunda. Lite lyxigare känsla än de flesta pubar i England, lite som en blandning av en pub och en pianobar.

17 kranar, varav sju casks. Fokus på brittisk öl, och här finns bryggerier som är helt nya för mig.

Ganska mörk lokal där det lagts tid och kraft på att skapa en avslappnad stämning. Hela Cafe Beermoth andas verkligen öl. Det hänger humle i stora delar av lokalen och lamporna över borden är gjorda av ölflaskor.

Dela recensionen om Cafe Beermoth

Brewdog Manchester

Adress: 35 Peter Street, Manchester.
Betyg: 6,5/10. Kanske lite tufft men Brewdog kan bättre än så här.
Mitt ölval: Brewdog Punk IPA. Länge sedan jag drack den, riktigt fin var den. Första gången jag drack punk IPA var för nästan tio år sedan på en Ratebeer-träff i Glasgow. Inför en provning kom två unga killar med en låda öl och frågade om vi ville prova något från deras bryggeri. Bryggeriet var Brewdog och ölen Punk IPA…

Du vet när du kommer till en Brewdogbar i England. Interiören är sig lik, lokalen är ofta stor och bakom baren finns en stor ljustavla som presenterar fatölen.

Här blev jag tyvärr lite besviken. 10 Brewdog-öl och fem gästkranar är visserligen okej, men Brewdog brukar erbjuda mer än så. Flera kranar var tomma, och det kändes som att delar av personalen inte riktigt hade koll på saker och ting.

Inte så många besökare en onsdagseftermiddag, det var skönt att sitta mer och dricka en öl i lugn och ro.

Dela recensionen om Brewdog Manchester

Beermoth har ett ölutbud som imponerar. Liam Howard och Seth Bradley har dessutom koll på läget och rekommenderade flera spännande öl. Foto: Ronny Karlsson

Beermoth

Adress: 70 Tib Street Manchester
Betyg: 8/10. Grym ölbutik, här kan du tillbringa mycket tid och välja bland väldigt mycket spännande öl.
Mitt ölval: Track Zoji Black Ipa från ett lokalt bryggeri. Flaskan avnjörts på hotellet samma kväll och jag blev positivt överraskad. Till en början nästan mer som en porter än en Black Ipa, men beskan gör sig påmind efter en stund. Riktigt gott, ska försöka prova mer från det här bryggeriet.

Det här är mitt första besök i Manchester och jag förväntar mig inte att känna igen någon. Därför blir det konstigt när jag går in hos beermoth och ser ett ansikte som jag känner igen. Han reagerar likadant och efter en liten stund ramlar poletten ner. Jag har träffat Seth Bradley vid flera ölprovningar i London, men hade ingen aning om att han flyttat till manchester och börjat jobba i just den här butiken.

Ett trevligt möte och en trevlig ölbutik. Utbudet är enormt och det blandas öl från England med öl från övriga delar av världen. En hel del Bruery ser jag, och från Sverige finns Dugges, Brekeriet och Beerbliotek representerat.

Dela recensionen om Beermoth

Rich Houghton på Bar Fringe var stolt över att ha sin pub omnämnd i en belgisk ölguide. Foto: Ronny Karlsson

Bar Fringe

Adress: 8 Swan Street, Manchester.
Betyg: 7/10. Trevliga casköl och ett okej belgiskt utbud. Men det är Rich Houghton som gör det här till en rolig upplevelse. Lite plus för det.
Mitt ölval: Gloucester Priory Pale Jag väljer till slut en engelsk öl, och det visar sig vara ett bra val. En ganska snäll cask men med frisk och balanserad beska. Citrus och apelsin dominerar i smaken.

En ganska skön mix av engelsk pub och belgisk bar. Inte så ofta man hittar engelska pubar som serverar en hel del belgisk öl.

– Vi var den första engelska puben i Belgian Good Beer Guide, säger Rich Houghton stolt.

Rich är en profil och en anledning till att jag trivs bra under mitt besök. 20 kranar är förstås bra, men ölutbudet är inte fantastiskt. Men samtalen med Rich under besöket var mycket underhållande.En del gäster kommer förbi men det är ganska lugnt här även när klockan börjar närma sig 16.00.

Dela recensionen om Bar Fringe

ANNONS

ANNONS

Dela artikeln Manchester – inte bara fotboll

mm

Ronny Karlsson

Gillar de flesta ölstilar, men väljer allra helst en imperial stout.

Visa kommentarer