Amerikansk humle dominerar försäljning

Det är Citra som dominerar, berättar Peter Högström. Foto: Ronny Karlsson

Det är amerikanskt som går bäst i humleförsäljningen just nu, tre av de fyra mest sålda sorterna kommer från USA. Det fjärde är Nya Zeeländskt.

Citra säljer bäst förstås, följd av Nelson, Mosaic och Cascade. I alla fall om man tittar på siffrorna för Humlegårdens försäljning av humlepellets till bryggerier. De enda europeiska sorterna på listan är Saaz och Magnum, som ligger på femte respektive åttonde plats. Klassikern Cascade ligger fyra.

– Citra har toppat i tre-fyra år. Tidigare var det Amarillo och Cascade som sålde mest. Sen har Nelson alltid sålt mycket, säger Peter Högström, humleansvarig på Humlegården och en av Sveriges bästa hembryggare med många SM-titlar på hyllan.

Tittar man däremot på kottar så blir det en helt annan historia. Kottar har en mycket liten andel av försäljningen. Bara 8,5 procent är kottar och av det står bryggerierna för runt 5 procent och hembryggarna för resten.

De flesta bryggerier är inte heller anpassade för att arbeta med kottar. Ser man till vilka kunder det är som köper kottar brygger de ofta mer traditionella ölstilar. Vilket kan förklara att humlen också är det. Mest säljer nämligen EKG, följt av Saaz och Magnum. Citra dyker upp först på fjärde plats i listan.

– Närke Kulturbryggeri, Skebo Bruksbryggeri, Bryggeri Stenhammaren och Nynäshamns Ångbryggeri är exempel på bryggerier som brygger med kottar och gör mer traditionella öl i jämförelse med de som gör moderna IPA och neipor. 

Att amerikanerna toppar listorna förklaras även av hur humlen används. Neipa innehåller ofta extremt mycket humle, ofta tio gånger mer än i traditionella europeiska öl.

– Man brygger på en helt annan nivå med humle i en neipa. Man ”slösar” med 20-25 gram per liter medan en lager eller engelska ales har kanske 2-4 gram per liter.

Även bland hembryggarna är Citra populärast men där har Amarillo hållit sig kvar och kniper andraplatsen följt av Simcoe och Cascade när det gäller pellets. Och precis som bryggerierna så verkar hembryggare som köper kottar vara mer traditionella fem av tio humlesorter på tio i topp är européer. Citra är visserligen i topp, men därefter följer Saaz och EKG med amerikanska Amarillo på fjärde plats.

Intressant nog är en av de europeiska sorterna på den sistnämnda listan svenskodlad, ekologisk Magnum från Skåne. Något som förvånar till och med Peter Högström även om det kanske kan förklaras av små volymer på kottar.

– Det är spännande, hade du sagt det för fem år sen hade jag bara garvat åt dig. Men vår kottförsäljning har tvärdykt. Trenden har gått brant ner de senaste fyra fem åren och när det sen kommer svenskodlade humlekottar som alla längtat efter kan de slå sig fram, berättar han.

– Har vi svensk humle så går den alltid åt som smör solsken. Hembryggarna tycker att det är kul och det vi köper vi in säljer vi mest till dem, bryggerier inte alls lika intresserade. För dem är den svenska humlen troligen lite för dyr, det kan vara dubbla priset mot tyskodlad Magnum.

Populariteten för vissa humlesorter kan ställa till problem. Just nu är Citra inte bara mest eftersökt, den börjar tillsammans med Mosaic och Simcoe blir svår att få tag på.

– Vissa sorter tar slut varje år. Det är svårt att kontraktera upp rätt mängd i förväg och både trender och andra saker kan påverka hur mycket som säljs under året. Nåt år var det Celeia som inte gick att få tag i – det var när Goose Island blev uppköpta och deras Honker’s Ale började säljas över hela USA och då den nya ägaren köpte upp halva Celeiaskörden.

Om man i stället vänder blicken framåt och frågar Peter vad som kommer så tror han på klassikerna.

– Det syns inte på listan men bryggerierna har börjat köpa mycket mer lagerhumle. Tettnanger har ökat mest av alla i år även om den inte är med på listan och Mittelfrüh ligger precis på gränsen på elfte plats.

Bryggeri Pellets
1 Citra
2 Nelson
3 Mosaic
4 Cascade
5 Saaz
6 Amarillo
7 Simcoe
8 Magnum
9 Centennial
10 Chinook

Bryggeri kottar
1 East Kent Golding
2 Saaz
3 Magnum
4 Citra
5 Chinook
6 Mittelfruh
7 Amarillo
8 Fuggle
9 Nelson
10 Tettnanger

Hembryggare pellets
1 Citra
2 Amarillo
3 Simcoe
4 Cascade
5 Mosaic
6 Saaz
7 East Kent Golding
8 centennial
9 Mittelfrüh
10 Columbus/Tomahawk

Hembryggare kottar
1 Citra
2 Saaz
3 East Kent golding
4 Amarillo
5 Cascade
6 Mosaic
7 Magnum
8 Tettnanger
9 Magnum, Sverige
10 Chinook