Jämtland fick rätt – Steamer lever vidare

Jämtlands Streamer kan leva vidare efter att Anchor först hotat med att stoppa ölet från att säljas över hela landet. Foto: Montage.

Anchor ville stoppa ölet Steamer från att säljas över hela landet. Men nu har Jämtlands Bryggeri garantier för att man kan låta sitt öl leva vidare.

Det var i vintras som amerikanska Anchor Brewing via ett svenska ombud kontaktade flera olika svenska bryggerier. Man har varumärkesskyddat namnet Steam Beer och hade synpunkter på svenska ölnamn. I Jämtlands fall var det ölet Steamer som det blev diskussion kring.

– Vi har haft en dialog och jag har haft en del frågor och synpunkter under våren, säger Anders Thelenius, vd för Jämtlands Bryggeri.

Anchor var tidigt okej med att ölet skulle få heta Steamer, men att det då endast skulle få säljas lokalt i Jämtland. Det kunde Jämtlands Bryggeri inte garantera, eftersom beställningar på Systembolaget går att göra över hela landet.

Men efter en del diskussion och efter lite justering av etiketten samt i delar av marknadsförsingsmaterialet, fick Jämtlands Bryggeri godkänt för att fortsätta använda namnet Steamer och att även sälja ölet via Systembolaget.

– Namnet är en hyllning till en gammal ångbåt så det känns bra att vi kan fortsätta, säger Thelenius.

Anchor Brewing har varumärkesskyddat namnet Steam Beer och andra bryggerier som brygger den stilen brukar välja att kalla ölet för en California Common i stället.

– Jag tycker att vi har haft en bra dialog, säger Thelenius.