Alkoholfri öl en stor succé för Carlsberg

Carlsberg Sverige är i särklass störst när det gäller alkoholfri öl i Sverige. Men samtidigt känner de flåset då allt fler vill konkurrera.

Det är framför allt Carlsberg Non Alcoholic som har gått bra på marknaden. Den ölen ensam står för 25 procent av den totala försäljningen av alkoholfri öl i Sverige.

– Den har blivit väldigt populär och det är vi förstås stolta över, säger kommunikatör Jörgen Welter.

Totalt säljer Carlsberg Sverige i Falkenberg åtta olika alkoholfria öl och de tillsammans täcker drygt 50 procent av marknaden. Samtidigt känner man hur konkurrensen hårdnar.

– Alla våra produkter växer i försäljning men vi ser också att allt fler vill vara med och har fått upp ögonen för alkoholfri öl. Hela branschen är intresserad nu, säger Welter.

Ett sätt att producera alkoholfri öl är genom att den destilleras i en vakuummiljö. Detta görs i en speciell maskin på bryggeriet. Därefter tillsätts lite vanlig öl för att återföra vissa smakämnen som trots allt går förlorade i processen vilket gör att den alkoholfria ölen till slut har en procent på 0,5.

– Det är en ganska komplicerad process, det är enklare att göra lättöl än att göra alkoholfri öl, säger Welter.

Alkoholfri öl har den fördelen att den kan säljas både på Systembolaget och i dagligvaruhandeln. Det ger förstås en bra exponering av produkterna mot kund.

– Alkoholfritt har en egen fil på Systembolaget och får ofta en bra placering. De gillar att lyfta fram bra alkoholfria alternativ, säger Welter.

Han tror att den ökande populariteten för alkoholfri öl har med kvalitet och ett ökande ölintresse i stort att göra. Welter ser också en tydlig hälsotrend som leder till smarta val i en aktiv livsstil.

– Alkoholfritt ska vara ett fullgott alternativ. Det ska inte bara handla om att någon ska köra bil.