Alkohol blir alltmer accepterat i Sverige

Svenskarnas inställning till akohol blir alltmer tillåtande. Det visar en ny undersökning från IQ.

Varje år sedan 2010 har IQ, som är ett dotterbolag till Systembolaget, undersökt svenskarnas attityd till alkohol och under 2018 var inställningen mer tillåtande än tidigare.

Bland annat är det fler som tycker det är okej att bjuda ungdomar under 18 år på alkohol och fler tycker det är okej av slappna av med en öl eller ett glas vin på vardagskvällar.

– Det är oroväckande att vi blir allt mer tillåtande i vår syn på berusningsdrickande. En orsak kan vara att vi så ofta exponeras för alkoholreklam och att alkohol är mer tillgängligt i dag. Det kan leda till negativa konsekvenser både för den enskilda individen och för samhället i stort, säger Karin Hagman, vd på IQ.

2010 tyckte 56 procent av svenskarna att det var helt fel att bjuda personer under 18 år på alkohol, i fjol var den siffran nere på 37 procent.

Även när det gäller vardagsdrickande är det i dag mer accepterat, och det är framför allt i de äldre åldersgrupperna som inställningen har förändrats.

4240 personer över 16 år har tillfrågats om sina alkoholvanor i undersökningen, och utifrån tar man fram ett alkoholindex, som alltså visade upp nya rekordsiffror för 2018.