När tillräckligt många sagt att det är krångligt att starta ett bryggeri, bestämde sig Kent Nilsson. Han ville prova och resultatet blev Figeholms Bryggeri.
Nilsson är ingen nybörjare när det gäller öl. Han bryggde öl långt innan det blev så populärt som det är i dag.
– Jag var med på den tiden när råvarorna var ganska dåliga. Jag tröttnade och sedan hade jag en väldigt lång paus, säger han.
Runt 2010 kom intresset tillbaka, och det var när han fick smaka en av Andreas Högströms hembrygder. I dag är de kollegor i Figeholms Bryggeri.
– Han hade gjort riktigt god öl, det smakade minst lika bra som om det varit från Systembolaget. Då blev jag nyfiken igen och började att brygga 20 liter åt gången, säger Nilsson.
Efter några år som hembryggare, de höll på i varsitt garage i Figeholm norr om Oskarshamn, dök det upp funderingar på att satsa mer.
– Jag har svårt för att inte vilja testa saker. Alla sade att det var krångligt med tillstånd och allt om man skulle starta bryggeri. Men när jag började visade det sig att det inte alls var så krångligt, säger Nilsson.
Nu hyr man in sig i marinan i Figeholm och efter att ha startat bryggeriet på egen hand, så anslöt Andreas Högström till företaget efter ett tag. Nu brygger de 200 liter per bryggning, ett bryggverk de är på väg att växa ur.
– Det har gått fortare med utvecklingen än vi trodde. Vi funderar på att satsa på ett bryggverk på 500 liter men då blir elen ett problem. Vi skulle behöva mer kraft då och det är dyrt att dra in det, så troligen kommer vi att flytta, säger Nilsson.
Så här långt har de bryggt ganska olika öl. Det finns ett grundutbud bestående av en american pale ale, en lager, en pilsner och en ipa, men det bryggs också mindre mängd av flera andra ölstilar.
– Jag har precis skickat in vår första offert till Systembolaget och vi hoppas på att ha vår american pale ale lokalt på Systembolaget i maj.
Kent Nilsson är fascinerad över hur hjälpsamma andra bryggerier är. Han är mycket tacksam för det stöd som funnits under uppstarten.
– Det är otroligt, alla vill hjälpa till. Det är jag verkligen tacksam för.
Målet är att bryggeriet ska växa i en lagom takt och på sikt kunna utöka och sprida sina öl över ett större geografiskt område.
– Jag jobbar fullt med detta, men är ganska oavlönad. Vi vill inte låna och dra på oss några skulder. Vi tar myrsteg framåt helt enkelt, säger Nilsson.