Grannen fick fart på duons bryggeriplaner

Det är tack vare en granne som den här duon bestämde sig för att satsa på eget bryggeri. Nyligen var det premiär för Stångehamns Bryggeri.

Den här grannen hade nog inga tankar på vad det skulle leda till när han en dag bjöd Leif Holmberg på sin hembryggda öl. Holmberg gillade ölen och blev nyfiken på att brygga själv.

– Även Leif gjorde god öl och vi kallade den för Grannens öl när vi var hembryggare. Vi har faktiskt med det namnet i loggan även nu, säger Jonas Torneus.

Numera är det officiella namnet Stångehamns Bryggeri, och området är ett sommarstugeområde som till stora delar blivit permanentboenden utanför Oskarhamn.

Länge såg det ut som att verksamheten skulle stanna vid hembryggning, trots att det blev mycket beröm för ölen. Men vid nyår tog man ett snack och bestämde sig för att göra något mer av ölbryggningen.

Duon tog kontakt med Kalmar Ölfestival och där fanns det en utställarplats ledig. På bara några veckor fixades alla tillstånd och den kommersiella premiären var ett faktum.

– Det var skitkul, det var massor med folk hos oss hela tiden och vi hade verkligen jätteroligt, säger Torneus.

Inledningvis har man jobbat en hel del med att smaksätta öl med olika frukter och bär och de ölen gjorde succé i Kalmar.

– Vi använder riktiga frukt och bär och tycker att det blir gott. Det tyckte de på festivalen också. Vi har provat med blåbär, rabarber och fläder, säger Torneus.

Än så länge brygger de på ett bryggverk på 50 liter och vörten kokas på traditionellt sätt i en gryta.

– Vi kommer att behöva växa inom kort, men samtidigt vill vi vara små. Den tillväxt som blir får ske av egen kraft. Nu siktar vi på att få in vår öl på pubar och restauranger i Oskarshamn och närområdet, säger Torneus.

Efter succéstarten i Kalmar är det två laddade killar som ska ta Stångehamns Bryggeri vidare i öl-Sverige. Och de får väl se till att bjuda den där grannen på en och annan öl.