Kaffe i fokus bland fredagens nyheter

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Fredagens nyheter på Systembolaget handlar mycket om kaffe. Nivån är hög så räkna med att få öppna plånboken igen.

På fredag väntas ett släpp med kaffefokus. Founders Canadian Breakfast Stout kommer troligtvis vara mest eftertraktad, men frågar du mig finns det flera öl som sticker ut. Från Örebro Brygghus kommer en berliner weisse med kaffe – spännande men faller inte mig i smaken. Amager släpper en imperial stout, också den smaksatt med kaffe. I det här fallet har kaffet en ganska anonym roll men det lyfter helt klart ölet. Det blir även surt, spännande och gott från Boon som släpper ett fyrpack geuze och för den humlesugne rekommenderar jag Clown Shoes.

Samtliga öl i släppet:

Boon Geuze Discovery Box 91, 1500 ml, 399,20 kr, 8 %, Lambic – gueuze
Ett fyrpack geuze från Boon som främst består av äldre lambik som lagrats på enskilda foeders som tidigare innehållit andra drycker:
VAT 91 – Calvadosfat
VAT 92 – Rödvinsfat från Rhonedalen

VAT 108 – Fat från ett annat bryggeri som använts sedan 1935.

VAT 110 – Cognacsfat

Alla var väldigt goda och VAT 91 var min personliga favorit. Äppeltonerna från calvadosen gifte sig fint med geuzen och den upplevdes något rundare och mjukare än övriga. Passa på att köpa ett set och prova själv!

Örebro Brygghus Kaffe Berliner , 330 ml, 29,90 kr, 3,7 %, Berliner weisse
Jag är inget stort fan av kaffe i ljusa öl och speciellt inte i sura öl. Även om aromen är fin med mycket nyrostat bärigt kaffe så är jag inte övertygad om kombinationen med en berliner. Mer spännande än gott.

Ballast Point Sour Wench Blackberry Sour Ale, 355 ml, 29,90 kr, 7 %, Övrig syrlig öl

Doftar sura fruktgodisar med en fin björnbärston. Syrlig smak med en tydligt närvarande sötma och fruktighet. Enkel men god.

Ayinger Weizenbock, 330 ml, 25,90 kr, 7,1 %, Weizenbock
Tydlig arom av banan och malt med en lätt kryddig ton. Söt mogen banan i smaken som kompletteras av brödig malt och mjuk beska. Milda men goda smaker.

Clown Shoes The Stranger, 473 ml, 50,90 kr, 7,7 %, India pale ale (IPA)
Mogen söt tropisk frukt får sällskap av friska apelsinskal i aromen. Den söta fruktigheten kombineras fint med den tydliga beskan, gott!

Nynäshamns Ångbryggeri Smörpundet Porter, 250 ml, 27,50 kr, 5,9 %, Torr porter och stout
Balanserad smakrik porter med söt karamell, mjölkchoklad och kakao. Mjuk och lättdrucken utan att tappa karaktär, gott!

Rogue Fresh Roast, 355 ml, 29,90 kr, 5,7 %, Brown ale
Lätta rostade toner med inslag av kaffe och malt, lite mjölkchoklad dyker upp i bakgrunden. Smakerna lyckas inte nå hela vägen fram och den känns något tunn och platt.

Anchor Coffee Porter, 355 ml, 24,90 kr, 6,7 %, Torr porter och stout
Lätt karamellig maltbas med en mjuka kaffetoner. En lätt bränd, nästan syrlig, ton dyker upp i avslutningen och den lätta sötman klarar inte riktigt av att balansera upp den.

Amager Barrier The Mortician, 500 ml, 64,90 kr, 10,5 %, Imperial porter och stout
Fyllig imperial stout med lite stickig sötma av karamell och mjölkchoklad, balanseras fint av rågbröd och rostade toner av kaffe och mörk choklad. En stabil imperial stout.

Coppersmith’s Intermezzo 2016, 330 ml, 39,50 kr, 7,5 %, Imperial porter och stout
Mjuk sötma med karamell, lakrits och lite bäriga toner samsas med en ganska intensivt rostad ton som ger en lätt bränd avslutning.

Founders CBS, 355 ml, 75,90 kr, 11,7 %, Imperial porter och stout
Ölen är inte fullt så söt och kletig som jag upplevde att den var på fat, vilket är positivt. Den är dock fortfarande söt med mycket lönnsirap, kola, vanilj och bourbon som balanseras fint av rostade toner av kaffe och choklad. Gott!.

Beerbliotek Black Ale Chili, 330 ml, 36,90 kr, 7,6 %, Black IPA
Mild humlig doft med barr och citrus kompletteras av lakrits och lätta rostade toner. Återhållsam chilikaraktär som ger en väldigt lätt värmande känsla i slutet och gifter sig fint med den mjuka beskan.

Rogue Double Chocolate Stout, 750 ml, 129,90 kr, 9 %, Imperial porter och stout
Massvis med mjölkchoklad i aromen som även kommer fram tydligt i smaken. Den är inte alls lika söt och fyllig i smaken som aromen indikerar. Gott, men hade mått bra av en lite fylligare kropp.

Ej med på provning:

Captain Lawrence Barrel Select Gold, 375 ml, 120,00 kr, 6,5 %, Övrig syrlig öl

Ballast Point High West Barrel Aged Victory At Sea, 355 ml, 69,00 kr, 12 %, Imperial porter och stout