”Dags att ersätta även bryggerierna”

Sveriges Bryggeriers ordförande Anna-Karin Fondberg vill se ett stöd även till bryggerier i corona-rider. Foto: Ronny Karlsson.

Ge stöd till krogarna. Men också till bryggerierna. Det kräver Sveriges Bryggerier i ett remissvar på förslaget om att stoppa alkoholförsäljning från 22.00.

Det var i slutet av förra veckan som den svenska regeringen presenterade förslaget på att stoppa all alkoholförsäljning på barer och restauranger från 22.00, och dessutom krävs stängning en halvtimma senare.

Sveriges Bryggerier har nu gett sin syn i frågan via ett remisssvar. Där ställer man sig bakom Folkhälsomyndighetens arbete med coronaviruset, men saknar bevis för att alkoholstoppet skulle minska virusspridningen.

– Besöksnäringen är redan hårt drabbad av pandemins restriktioner och förbudet kommer att få stora konsekvenser för både ägare och anställda, men också för alla de företag som levererar till pubarna, krogarna och restaurangerna. Därför hade Sveriges Bryggerier gärna hade sett att underlaget presenterade evidens för att smittspridningen sker på just krogar och restauranger efter 22:00 skriver man bland annat i sitt remissvar.

Branschorganisationen ser också gärna ett utökat stöd som riktar sig till hela branschen och inte bara restaurangerna.

– Om förslaget blir verklighet bör det åtföljas av ytterligare stöd och riktade insatser till hela näringen. Förslaget redovisar konsekvenser för en rad olika aktörer relaterade till besöksnäringen. Vi kan dock konstatera att den huvudsakliga leverantören av de drycker som förbjuds att serveras inte behandlas, nämligen bryggerinäringen. Svensk Bryggerinäring har under Covid-19 tappat runt 30% av sin normala ölförsäljning mot besöksnäringen, och närmare 50% av cider och blanddrycker.

Sveriges Bryggerier vill också att det ska vara möjligt att upphäva de här reglerna tidigare om läget förändras snabbare än man tror i dag.