80 procent missnöjda med statliga stöd

Ått av tio bar- och restaurangägare är besvikna på de statliga stöd som utlovats i pandemitider. Foto: Pixabay.

De statliga stöden i pandemitider diskuteras ofta. Nu visar det sig att 80 procent av mottagarna av stöden är missnöjda.

Det är Cityorganisationerna som gjort en egen undersökning där butiker, besöksnäring, restauranger samt service- och tjänsteföretag finns med.

Där visar det sig att åtta av tio tillfrågade är missnöjda.

– Våra verksamheter är hjältar som gör allt för att underlätta för kunder och besökare samt säkerställer trygg handel, besöksnäring och allas vår närvaro på stan. De tar ansvar både för sig själva och andra. Nu måste staten ta sitt ansvar och vara långsiktiga med sitt stöd, säger Maria Fors, vd för Västerås Citysamverkan, till sajten Besöksliv.

Bland de negativa synpunkterna som återkommer finns att stöden inte fungerar för de tillfrågades verksamheter. Dessutom menar man att handläggningstiderna varit för långa.

Maria Fors menar att faran är långt från över och hoppas på justeringar i stöden.

– Nu är det regeringens tur att hålla i och hålla ut så att företagen klarar en omstart när pandemin klingar av, säger Fors.

Barer och restauranger tillhör de stora förlorarna under pandemin, och att under drygt fem månader ha behövt stänga 20.30 har skapat stora problem. Från 1 juni blir det tillåtet att ha öppet till 22.30, men framför allt på helgerna är det fortfarande en klar begränsning.