50 000 jobb bort – så svarar ministern

Näringsminister Ibrahim Baylan menar att såväl EU som risken att kriminella får statliga pengar gör att utbetalningar till krogar tar tid. Foto: Pressbild.

50 000 jobb inom besöksnäringen är borta. Centerledaren Annie Lööf och Vistas VD Jonas Siljhammar är starkt kritiska. Men näringsminister Ibrahim Baylan menar att EU-regler samt risk för att ge pengar till brottslingar gör att ersättningen till landets krogar dröjer.

Centerpartiet är ett av de partier som stöttar den sittande regeringen i den så kallade Januariöverenskommelesen, men partiledaren Annie Lööf riktar hård kritik mot regeringen när det gäller hanteringen av corona.

– Det har varit en häpnadsväckande saktfärdighet från regeringen. Man har alltid legat steget efter, säger Annie Lööf i Dagens Nyheter.

Enligt nya siffror var 50 000 färre personer anställda inom besöksnäringen i december 2020, jämfört med samma månad 2019.

Även Visitas VD Jonas Siljhammar är kritisk och kräver full ersättning för de inkomstbortfall som nu sker i branschen. Han menar att alkoholstoppet från 20.00 är att betrakta som ett näringsförbud. Det säger han i SVT:s Morgonstudion.

I samma program förklarar näringsminister Ibrahim Baylan (S) varför det tar tid att betala ut ersättningar till hårt ansatta barer och restauranger.

– Vi kan inte använda skattebetalarnas pengar på ett sätt så att vi bara skickar ut pengar. Vi måste se till att de inte hamnar hos kriminella och andra som gärna tar emot pengarna, sade Baylan under intervjun.

Baylan menar också att pengarna som kan hjälpa krogbranschen ses som ett statsstöd och då behöver även EU granska utbetalningarna. Han ville inte lämna något besked om hur det blir med alkoholstoppet, som enligt nuvarande regler gäller fram till söndag, och pekar på att regeringen gjort det man kunnat.

– Vi gör vårt yttersta. Vi har jobbat intensivt egentligen ända sedan mars för att se till att mildra effekterna av våra företag.