Svenska krogar fixar vaccin till fattiga

En skål i Sverige ska ge mer vaccin i fattigare länder. Foto: Pixabay.

Snart kan svenska krogar ha öppet utan restriktioner. Nu tas initiativ för att krogarna ska bidra så att vaccinet sprids även i fattiga länder.

Det är kampanjen #19skålen som ska genomföras 1 oktober och målet är att få med många barer och restauranger.

Onsdag 29 september försvinner alla restriktioner och målet är alltså att ha den här dagen bara två dagar senare. Då ska det samlas in pengar som ska gå till att skicka vaccin till de länder som inte har det lika gott ställt.

– Att fler, runt om i världen, får tillgång till vaccin är självklart behjärtansvärt i sig, men också oerhört viktigt för besöksnäringen. Det minskar risken för att viruset muterar och orsakar en ny pandemi och ju fler som är vaccinerade, ju snabbare kan världen öppnas upp och resandet komma igång, säger Jonas Siljhammar till egna sajten Besöksliv.

Initiativtagare till kampanjen är Vaccine Forward, som samlat in 16,5 miljoner kronor så här långt och de pengarna går till vaccin i fattigare länder.

Klockan 19.00 den 1 oktober är tanken att alla deltagande barer och restauranger ska utbringa en skål, dels för att restriktionerna är borta, dels för att markera att man är med i det här projektet. De som är på plats ska sedan uppmanas att skänka pengar till Vaccine Forward.

– Det är ett bra initiativ för en viktig sak. Pandemin har slagit oerhört hårt mot den svenska besöksnäringen, men tack vare vaccinet ser många medlemmar nu ett ljus i tunneln, säger Siljhammar.