Visita kräver fler åtgärder för krögare

Visitas vd Jonas SIljhammar vill se flera lättnader för krögare även efter att restriktionerna blivit lindrigare. Foto: Pressbild.

Restriktionerna minskar. Men Visita kräver fortfarande mer stöd till landets barer och restauranger.

 

Det var häromdagen som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade de nya regler som gäller för barer och restauranger från och med i dag.

Det blir bland annat tillåtet att ha öppet som vanligt och det blir inga begränsningar för hur stort ett sällskap ska vara på en uteservering.

Men branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar ser fortfarande ett stort behov av fler åtgärder för att rädda många företag i branschen.

– Stöden täcker inte på långa vägar den skada som restriktionerna orsakat. Förutom kraftigare ersättning till drabbade företag behövs lägre skatter på att anställda och färre regler för att företagen ska ha möjlighet att skapa fler jobb, säger han till sajten Besöksliv.

Han menar att vägen tillbaka är lång för många företag och att hela branschen haft ett partiellt näringsförbud i sju månader.

– Även om många nu ser ljuset i tunneln är läget oerhört tufft och den sänkta arbetsgivaravgiften behöver bli permanent och gälla högre åldrar för att så många företag som möjligt återigen ska bli sunda, säger Jonas Siljhammar.

För krogarna är onsdagskvällen den sista som de behöver stänga 1 juli. Därefter är det ordinarie öppettider som gäller. Inomhus blir det tillåtet med sällskap på upp till åtta personer.

Däremot är det fortfarande sittande förtäring som gäller såväl inomhus som utomhus.